Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVIN: Učenici i ove godine izradili ambleme Natalijine ramonde - | K-013 Portal

KOVIN: Učenici i ove godine izradili ambleme Natalijine ramonde

natalijina ramonda, kovin, jovan jovanovic zmaj

Učenici kovinske Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i ove godine su povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu izradili ambleme Natalijine ramonde. Preporuka je da se amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, u znak sećanja na datum kada su 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, od 2012. godine u Republici Srbiji se obeležava kao državni praznik.

Glavni motiv amblema ovog praznika je cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks s obzirom da joj je karakteristika da i ukoliko se potpuno osuši može ponovo da oživi kada se zalije. Sem toga, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji.

Ambleme su među prvima napravili učenici drugog razreda učiteljice Svetlane Baković, koja im je objasnila značenje ovog simbola, a s obzirom na povezanost i stručnu saradnju nastavnika kojom koordinira profesor emeritus Dejan Kreculj, to su uradili i đaci većeg broja škola širom Srbije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS