Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website LOKALNI IZBORI: Podizanje svesti o problemima ženskog zdravlja u Pančevu - | K-013 Portal

LOKALNI IZBORI: Podizanje svesti o problemima ženskog zdravlja u Pančevu

lokalni izbori, tamara maksic, koalicija pancevo protiv nasilja - biram borbu

Na Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje, Koalicija "Pančevo protiv nasilja - Biram borbu" usmerila je pažnju na probleme u zdravstvenim ustanovama Pančeva i nedostatak sistemske promocije preventivnih pregleda u saradnji sa organizacijama civilnog društva.

Kako navode iz ove koalicije, specifične ženske bolesti beleže kontinuirani porast, a jedan od ključnih načina da se taj trend zaustavi jeste obezbeđivanje dovoljnog broja ginekologa u Pančevu i edukacija žena o važnosti preventivnog zdravlja.

082ee1f5 5209 45fc 9c0d d80d1152fe3e

"Zdravstveni radnici i radnice su ključni deo brige za zdravlje žena, ali se oni uprkos tome ne vrednuju dovoljno u zdravstvenom sistemu našeg grada. Niko od gradskih čelnika nema sluha za ove teme, kao ni za realizaciju inicijative da domovi zdravlja, škole i fakultet imaju besplatne menstrualne proizvode za sve radnice, korisnice, učenice i studentkinje", rekla je za K-013 portal Tamara Maksić. 

0e645c3f ff97 4032 a51f c93f161d8cf3

Maksić je dodala da se koalicija "Pančevo protiv nasilja - Biram borbu" bori protiv menstrualnog siromaštva u Pančevu i za dostojanstvo u menopauzi žena, koje uz adekvatnu zdravstvenu i psihološku podršku ženama, ne mora biti ciklus ispunjen tegobama, već period života u kome su one zdrave, funkcionalne i srećne.

"Zalažemo se za kvalitetne, dostupne i besplatne ginekološke usluge za sve žene i za osavremenjavanje pančevačkog Doma zdravlja i lokalnih ambulanti, kao i za besplatne edukacije za zdravstvene radnike i radnice i njihov dostojanstven rad", zaključila je Maksić. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.