Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Marina Trifunović nagrađena za najbolju minijaturu izrađenu tradicionalnom tehnikom - | K-013 Portal

Marina Trifunović nagrađena za najbolju minijaturu izrađenu tradicionalnom tehnikom

Marina Trifunović iz Pančeva jedna je od četiri dobitnika nagrade za najbolje minijature izrađene tradicionalnim tehnikama.

Osim nje, nagrade su dobile i Slavica Vasović iz Sombora, Verica Avlijaš iz Beograda i Slobodan Mitrović iz Bele Palanke.

Njihovi radovi osvojili su prva mesta na 5. izložbi rukotvorina "100 žena - 100 minijatura" u kategorijama vez, tkanje, pustovanje, necanje i najbolji mladi autor.

- Izložbu je organizovalo udruženje Etno mreža uz podršku Narodne skupštine i NALED-a i trajaće do 19. maja, navodi se u saopštenju organizatora.

Izložba "100 žena-100 minijatura" je jedinstvena žirirana manifestacija u oblasti rukotvorina čiji je cilj motivacija žena i mladih da se učešćem afirmišu i dobiju priznanje struke i javnosti za svoj rad. Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se više od 80 autora sa preko 150 eksponata iz 30 opština, a stručni žiri je za izložbu odabrao 95 minijatura od 50 autora.

- Protokol Narodne skupštine, kao i republičke i pokrajinske Vlade koristi tradicionalne rukotvorine Etno mreže kao diplomatske poklone, čime promoviše autentičnost i lepotu nasleđa Srbije i stvara izvor prihoda i zaposlenja za žene na selu, rekao je Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine.

Za sve najbolje ocenjene autore obezbeđene su vredne novčane nagrade kroz sponzorstvo društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj ove inicijative (Telekom Srbija, CRH i Eurobanka) i uz institucionalnu podršku Narodne skupštine i NALED-a.

- Etno mreža promoviše proizvodnju rukotvorina kao perspektivnu privrednu granu koja uz minimalna ulaganja može da obezbedi zaposlenje i izvor prihoda za preko hiljadu žena iz svih krajeva Srbije i doprinese promeni imidža zemlje, navodi se u saopštenju.

V.j.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.