Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nezaposlenost kao problem mladih - | K-013 Portal

Nezaposlenost kao problem mladih

U zemljama Zapadnog Balkana ima vise od dva miliona  nezaposlenih lica koja čekaju posao na biroima za zapošljavanje, neki čak i po 10 do 20 godina. Prosečna stopa nezaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana iznosi 26,8 posto.

Najveći problemi mladih u Srbiji su nezaposlenost, siromaštvo i loš obrazovni sistem, pokazalo je istraživanje Centra za ravnomerni regionalni razvoj. Istraživanje istovremeno pokazuje da mladi najčešće prate zabavne i sportske sadržaje, a retko kulturno i informativno-političke.

Istraživanje je, kako je saopštio Centar, pokazalo da srednjoškolci u Srbiji u nedovoljnoj meri prepoznaju značaj uključivanja u rad lokalnih organizacija koje se bave pitanjima mladih. Tako je 17 odsto ispitanika izjavilo da učestvuje u makar jednom vidu formalnog omladinskog udruživanja, a među njima dominira članstvo u učeničkim parlamentima, u lokalnim organizacijama Crvenog krsta i kancelarijama za mlade.

U istraživanju je učestvovalo preko pet stotina učenika srednjih škola iz Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Rume, Prijepolja, Nove Varoši, Užica i Čajetine, a sa ciljem da se ispita u kojoj meri su mladi u Srbiji zadovoljni načinom sprovođenja omladinskih politika na lokalu.

Polovina ispitanika smatra da donosioci odluka na nacionalnom i lokalnom nivou ne podstiču mlade da aktivnije učestvuju u društvenim dešavanjima, dok 22 odsto smatra da vlasti podstiču mlade ili da su ti podsticaji zadovoljavajući. Odgovor na to pitanje ne zna 29 odsto ispitanih.

Šta je rešenje?

Ekonomski ekspert  Duljko Hasić za Agenciju Anadolu rekao da je nezaposlenost, a posebno mladih ljudi, najveći ekonomski problem u zemljama regiona.

Hasić savetuje nezaposlenima da započnu svoj privatni biznis jer je pokretanje porodičnih i malih i srednjih preduzeća postao trend u celoj Evropi.

Mladi u Srbiji nisu bespomoćni I nezaštićeni. Mnogo mladih ljudi se zalaže za svoje ideje I bori se da svoje ciljeve sprovede u delo. Mladi u Srbiji su onoliko slobodni koliko su obrazovani.

Mara Nedeljkov



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.