Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novine prilikom polaganja male mature - | K-013 Portal

Novine prilikom polaganja male mature

Bliži se kraj školske godine, što za osmake znači  i polaganje testova u okviru male mature, nakon čega će birati srednju školu i započeti sledeći korak u obazovanju. Evo nekih novina koje se uvode od ove godine:

Datum polaganja male mature

Osmaci će ove godine polagati malu maturu 15, 16. i 17. juna, a na zvaničnu potvrdu od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se još čeka. Ministarstvo priprema i konkurs za upis u srednje škole, pa će tako učenici osmih razreda osnovnih škola širom Srbije uskoro biti upoznati i sa tačnim brojem slobodnih mesta u srednjih školama koje ih interesuju.

Granica od 50 bodova

Novo pravilo, koje je stupilo na snagu od ove godine, jeste to da učenici neće moći da upišu četvorogodišnje smerove u srednjih školama bez 50 bodova nakon polaganja male mature, zbrojeno sa bodovima koje nose na osnovu uspeha. Takođe, novina od ove godine je i to što se neće računati bodovi sa takmičenja, osim u školama i odeljenjima za talente.

Bodovi za upis

Ono što ostaje isto jeste bodovanje: svaki od tri testa u okviru male mature (test iz srpsko/maternjeg jezika, test iz matematike i kombinovani test) nosiće maksimum po 10 bodova, dok će na osnovu uspeha osmaci moći da ostvare najviše 70 bodova.

Za učenike koji žele da upišu odeljenja za nadarene fizičare ili informatičare postojaće jedinstveni test sa kojim će moći da se prijave za oba profila ukoliko su zainteresovani, dok su do sada morali da biraju – ili fizika ili informatika. Na ovaj način imaće veće šanse da upišu nešto od onoga što ih zanima i u čemu su dobri.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.