Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar obeležava 23. april Svetski dan knjige i autorskih prava - | K-013 Portal

Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar obeležava 23. april Svetski dan knjige i autorskih prava

niumic, Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar, svetski dan knjige

Svetski dan knjige proslavlјa se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovlјen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum obeležava od 1923. godine, kao dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

"Sedište Instituta Servantes u Madridu pokrenulo je akciju „Sloboda, to je knjižara“ kojoj su se pridružile brojne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti sa želјom da zajedničkim snagama skrenu pažnju na krizu koja je pogodila knjižare, izdavačke kuće, biblioteke i ostale aktere književne industrije, te im se na ovaj način i mi kao Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar pridružujemo, smatramo da pisana reč, sva izdanja, a posebno knjige moraju da budi značajniji element kulturnog delovanja, ali i da je neophodno zaštititi autorska i reprografska prava, koja su ugrožena kao nikad u istoriji književnosti.

Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar petu godinu za redom i ove 2024.godine u okviru svojih humanitarnih aktivnosti i dalјe će poklanjati knjige i svoja izdanja, odnosno nagrađivati pojedince i ustanove, posebno bolnice, domove za stare, dečija prihvatilišta, sigurne ženske kuće, kao i u svim drugim socijalnim ustanovama u kojima u kontinuitetu boravi veći broj lјudi, ali takođe i podsećamo da bez poštovanja autorskih prava neće biti ni novih ideja, te i na taj segment moramo obratiti pažnju.

Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar poziva sve zainteresovane da povodom obeležavanja 23. aprila Svetskog dana knjige i autorskih prava posete naš internet portal http://www.niumiic.rs/ na kom mogu besplatno preuzeti neka od naših izdanja, ali i da se obrate na mejl adresu; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , sa molbom za poklon knjigu i na kućnu adresu će SVAKO ko se obrati dobiti besplatno neku knjigu i neko od naših izdanja.To će biti naš mali doprinos da uz pisanu reč lakše savladamo svakodnevne izazove", navodi se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS