Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Održane antikorupcijske konsultacije u PANČEVU: Koji su efekti Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji koja je istekla 2018. godine? - | K-013 Portal

Održane antikorupcijske konsultacije u PANČEVU: Koji su efekti Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji koja je istekla 2018. godine?

kareja pancevo, antikorupcijske konsultacije, pancevo

U Pančevu su u Medijskom skloništu u organizaciji Instituta za istraživanje korupcije Kareja održane konsultacije organizacija civilnog društva i aktivista posvećenih borbi protiv korupcije.

Tema konsultacije bila je aktuelna izrada teksta nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji. Predstavnik Kareje Siniša Janković član je Radne grupe za izdradu navedenog dokumenta. On je prisutne informisao o izradi navedenog dokumenta od strateškog značaja, kao i o spornim pitanjima koja od prvog sastanka opterećuju proces izrade.

Podsećamo, prethodna Strategija istekla je još 2018. godine. Imajući to u vidu postavlja se pitanje: treba li nam uopšte Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije? Na to pitanje se može dati vrlo precizan odgvor, u zavisnosti sa kog aspekta se posmatra korupcija. Međutim, nije moguće dati odgovor na pitanje: koji su efekti prethodne Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koja se primenjivala u periodu od 2013 – 2018. godine, jer takav dokument ne postoji.

Ovo pitanje Kareja upućuje građanima, spremna da pomogne u odgovoru. Sve rečeno ukazuje da se radi o Strategiji za formalnu a ne stvarnu borbu protiv korupcije.

Ovo su bile druge konsultacije sa organizacijama i aktivistima u vezi sa izradom nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji. Prve su održane u Beogradu, kada se grupa organizacija civilnog društva usprotivila načinu na koji se radi Naciona strategija. Sledeće konsultacije će biti već 12. juna u Novom Sadu. Do kraja meseca planirane su konsultacije i na Jugu Srbije.

Navedene aktivnosti deo su projekta “Treba nam Nacionalna strategija za stvarnu borbu protiv korupcije u Srbije, a ne fiktivnu ” koji Kareja sprovodi uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS