Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Održane “Igre bez granica Deliblatske peščare 2016” u Devojačkom Bunaru (FOTO) - | K-013 Portal

Održane “Igre bez granica Deliblatske peščare 2016” u Devojačkom Bunaru (FOTO)

U cilju aktivacije mladih, njihovog usmeravanja ka sportu i prirodi, u specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara, Skupština opštine i Turistička organizacija opštine Alibunar, četvrtu godinu za redom, organizovali su sportsko takmičenje “Igre bez granica Deliblatske peščare”. 

Na popularnom bazenu sa tremalnom vodom, u atraktivnom izletištu Devojački bunar, takmičilo se više od 100 takmičara podeljenih u 20 timova. Takmičari su pokazali svoju sportsku spremnost, veštine u vodi i izvan nje.

Sve ekipe su odmerile snage tokom eliminaciog takmičenja kroz zanimljive i zabavne igre poput „Košarke u vodi“; „Štafete sa loptom“ ; „Slepog plivanja“... Igre je osmislio stručni tim sportista, a takmičenje je pratio i ocenjivao žiri sastavljen od sportskih sudija.

Pobedu su i ove godine, kao najspretniji  i najbrži, poneli članovi tima “KUNG FU PANDA” iz Banatskih Karlovaca na čelu sa kapitenom Dušanom Živkovićem. Drugo mesto je osvojio tim “TRUBADURI”  iz Beograda, a treća je bila ekipa “SPORT CAFFE PLUS”, takođe iz Banatskih Karlovaca.

Najbolji takmičari su nagrađeni peharima, vrednosnim vaučerima i poklonima sponzora. Nagrade su im uručili gospodin Predrag Belić, predsednik opštine Alibunar i gospodin Miloš Dukić, direktor „Nissan LF auto Centar“.

Nakon takmičenja sve učesnike i publiku,  zabavili su poznati DJ-evi, muzički bendovi i animatori, koji su oduševili najmlađe posetioce ovogodišnjih Igara bez granica Deliblatske peščare.

Prijavljene ekipe bile su sastavljene od 5 članova, od toga 3 muškarca i 2 žene. Takmičari su morali biti stariji od 16 godina, dok gornja granica nije postojala. Takmičili su se i profesionalni sportisti, kao i amateri.

 

O termalnim vodama u Deliblatskoj peščari

Deliblatska peščara je bogata podzemnim termalnim vodama koje su u izletištu Devojački bunar pronađene na dubini od 600m. U mlazu od 10 litara u sekundi, voda bogata mineralnim supstancama, na površinu izbija pod temperaturom od 25 stepeni Celzijusa.

Dominantan je jod u njenom sastavu, a prema mišljenju medicinskih stručnjaka termalna voda u Deliblatskoj peščari idealna je po svom sastavu za primenu u balneoterapiji.

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu, a na samo 45km od Beograda i 20km od Novog Sada. Ova prostrana oblast površine od oko 300km², proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.

Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od malobrojnih pribežišta za mnoge retke i specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prave prirodne dragocenosti.

Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.