Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvaranje 17. Bijenala umetnosti u Pančevu - | K-013 Portal

Otvaranje 17. Bijenala umetnosti u Pančevu

U sredu, 15. septembra u 18 časova u Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće svečano otvoreno 17. Bijenale umetnosti - internacionalna izložba kompleksnog tipa koja se više od trideset godina održava u Pančevu, i svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od značajnijih manifestacija u Srbiji, u kontekstu pregleda savremenih umetničkih tokova i praksi. Nakon svečane ceremonije, nastupa sastava James Brown Tribute Belgrade i obilaska izložbenih prostora (kojih je ukupno osam), od 20 do 22 časa na program je performans speed painting grupe Under Realism, kao i nastup DJ Lancelot Rumney Guggenheim-a.

Ove godine, 17. Bijenale umetnosti održaće se od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti. Organizator manifestacije je Kulturni centar Pančeva, a selektorka ovogodišnjeg Bijenala je Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti.

Prema rečima selektorke i kustoskinje 17. Bijenala umetnosti, Marijane Kolarić, tematski okvir ovogodišnjeg Bijenala, usmereli smo na pitanje pozicije umetnika na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi kao i savremene umetničke i kulturne produkcije. Bijenale se ove godine postavlja kao OPEN GATE odnosno otvorena kapija, prolaz za umetnike iz pomenutog dela Evrope ali i kao platforma za aktuelne teme naše trenutne stvarnosti. Posmatrajući umetnika u ulozi filozofa, koji od postmodernizma do danas, ne teži toliko da donosi zaključke koliko da osvesti ili postavi pitanje, da nas uvede u problematiku i pokrene dijalog. Selekcija umetničkih dela 17. Bijenala umetnosti usmerena je na radove koji problematizuju aktuelne društvene teme i mesta, koji spekulišu o realnosti, životu u globalizujućem svetu, konzumerizmu, identitetima, o aktuelnoj migraciji, etici, kao i mnogim ljudskim strastima.

Ovogodišnje Bijenale umetnosti ugostiće dvadesetak umetnika iz regiona Jugoistočne Evrope, od kojih su mnogi izlagali i na Venecijanskom bijenalu. Među umetnicima čiji će radovi biti izloženi u više različitih galerijskih prostora u Pančevu su i  Tanja Ostojić (54. Venecijansko bijenale), Ivan Grubanov (56. Venecijansko bijenale), Anur Hadžiomerspahić (49. Venecijansko bijenale) i Alban Hajdinaj (52. Bijenale u Veneciji).Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.