Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevke Gordana Vlajić i Ivanka Radmanović na tribini u Beču - | K-013 Portal

Pančevke Gordana Vlajić i Ivanka Radmanović na tribini u Beču

Već pet godina, u Beču (Austrija) se, svake prve subote u mesecu, održavaju tribine pod nazivom "Duhovni razgovori", a u organizaciji ”Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva – Prosvjeta”. Prošle nedelje gošće su bile naše sugrađanke Gordana Vlajić i Ivanka Radmanović, članice Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine.

Tema ”Duhovnih razgovora” ovoga puta je bila ”Snaga reči”, a pred punom salom u Hramu Vaskrsenja Hristova u drugom bečkom okrugu, prisutnima se najpre obratio prof. Srđan Mijalković, predsednik ”Prosvjete”, istakavši da se snaga reči, kada je reč o osnovnoj ideji ove organizacije, ogleda u očuvanja srpske kulture, jezika i srpskog identiteta.

Prof. Svetlana Matić, članica Upravnog odbora ”Prosvjete”, prisutnima je predstavila književno stvaralaštvo i prosvetiteljsku angažovanost Gordane Vlajić i Ivanke Radmanović.

Promovišući ”Zaistinsku srpsku bajku”, objavljenu 2015. godine u izdavačkoj kući Klet, Gordana Vlajić je rekla:

Koristeći deci omiljenu narativnu formu bajke, pokušala sam da ih na zabavan način upoznam sa najvažnijim segmentima srpske istorije, od Svetog Save do danas, a kroz životopise naših vladara. Želja mi je bila da ponudim drugačiji, ”zamaman udžbenik istorije", kako je ovu knjigu opisao Ljubivoje Ršumović.

Ivanka Radmanović je publici u Beču premijerno govorila stihove iz knjige koja je u pripremi i koja nosi naslov ”Gde je moja kuća”. Takođe, predstavila je ”Rajski kavez”, zbirku za koju je  dobila nagradu ”Milan Rakić” za najbolju knjigu poezije u 2015.

Ove pesme su ”posvećene” kontrastima u ljubavi i strasti, imanju i nemanju slobode, odnosno ”kavezu”, koji pojedinci biraju da u njemu žive. Često zatičemo sebe u lažnim svetovima, pa ipak neki ostaju zatočenici neljubavi, rekla je Ivanka Radmanović.

Pesnikinje su predstavile i ”Krilate pesme”, svojevrsni poetski ”karavan” koje su pokrenule sa Milosavom Pavlović, takođe našom sugrađankom i članicom Udruženja književnika Srbije. Publika je imala prilike da čuje izbor iz Milosavine poezije,a njena ”Kuhinja” iz zbirke ”Igra” pozdravljena je gromkim aplauzom. Inače, nedavnim nastupom u beogradskom Mikser hausu, prostoru koji je ”rezervisan” za tzv. alternativne programe i zahtevnu mladu publiku, sve tri pesnikinje su dokazale da se kvalitetna književnost podjednako dobro prihvata u svim prostorima i da poeziju treba izvući iz ”tipičnosti”. Jedan od načina su svakako i netipična mesta na kojima će i nadalje govoriti poeziju, što smatraju svojom misijom.

Na kraju programa u Beču, razvila se zanimljiva diskusija na temu značaja čitanja, upotrebe lektire u osnovnim školama, kao i o načinima animiranja dece i mladih srpskog porekla u dijaspori, kako bi se zainteresovali za očuvanje  svoje kulturne baštine. Upravo ovakva, otvorena platforma za razmenu konstruktivnih predloga i razmišljanja, jedan je od efikasnih načina za realizaciju ovih ciljeva, a snaga reči podržava pronalaženje pravog puta, posebno kada je reč o očuvanju srpskog jezika u rasejanju.

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.