Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo i Kruševac konkurišu za nagradu Evropske nedelje mobilnosti - | K-013 Portal

Pančevo i Kruševac konkurišu za nagradu Evropske nedelje mobilnosti

Info dan posvećen “Evropskoj nedelji mobilnosti 2016” održan je juče u Beogradu, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je i organizovala sastanak u okviru projekta Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU.

Predstavnici 20-ak gradova i opština iz cele Srbije učestvovali su na sastanku na kome su o Evropskoj nedelji mobilnosti i kako se ona obeležava govorili Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO-a, nacionalni koordinator ENM Mirko Radovanac i Marina Rakić iz EU info centra.

Grad Pančevo predstavljale su članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine Katarina Banjai i Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Evropska nedelja mobilnosti je kampanja održive urbane mobilnosti koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra. Započeta u Evropskoj uniji, kampanja se vremenom proširila i na zemlje koje nisu članice EU, kao i na druge kontinente, pa u njoj već tradicionalno učestvuju gradovi u Brazilu, Japanu, Americi.

Učešće podrazumeva organizovanje akcija koje promovišu urbanu mobilnost i alternativne načine transporta, kao i manifestacije „Dan bez automobila“ kada se deo grada zatvara za automobile. Tema ovogodišnje kampanje je „Pametna mobilnost – snažna privreda“ i do sada se za učešće prijavilo 1.766 gradova (http://www.mobilityweek.eu/), među kojima i gradovi iz Srbije.

U okviru Nedelje mobilnosti, EU info centar i Delegacija EU u Srbiji organizovaće niz akcija od kojih je centralna Zeleni pešački prelazi – po jedan prelaz u Beogradu, Novom Sadu i Nišu 16. septembra biće obeležen belim platnom po kome će pešaci prelazeći ostavljati zelene otiske: cilj interaktivne akcije je da animira građane da razmišljaju „zeleno“ i da se umesto automobila odluče za bicikl, gradski prevoz ili pešačenje kao način transporta.

Predstavnici gradova i opština izneli su na sastanku u SKGO svoja iskustva u dosadašnjem obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, a saopšteno je i da će dva grada iz Srbije učestvovati u takmičenju za nagradu Evropske nedelje mobilnosti: Kruševac i Pančevo. Ta se nagrada svake godine dodeljuje gradu koji je najbolje organizovao Evropsku nedelju mobilnosti i samim tim najviše doprineo promociji održive urbane mobilnosti.

Kruševac je i prošle godine učestvovao, dok je za Grad Pančevo prvi put da podnosi kandidaturu. Da bi učestvovao u takmičenju, grad mora da ispuni tri kriterijuma: da gradonačelnik potpiše Povelju, da su u gradu organizovane aktivnosti tokom svih 7 dana Evropske nedelje mobilnosti i da se primeni bar jedna trajna mera iz oblasti urbane mobilnosti.

Jelena Nikolić iz gradske uprave Kruševca rekla je da taj grad ima usvojen Plan održive urbane mobilnosti, izgrađenu biciklističku stazu, kao i da je kao trajna mera uvedeno zatvaranje glavne ulice za saobraćaj u popodnevnim satima. Ona je navela niz EU projekata u kojima je grad učestvovao, što mu, cenila je, pomaže i u ovoj kandidaturi.

Gordana Vlajić, iz gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva navela je da taj grad ima 6,8 kilometara biciklističke staze, da planira nabavku katamarana kako bi se omogućio prevoz rekom, da je nabavljen autobus koji se kreće na prirodan gas, kao i da su kao trajna mera odštampane publikacije za obrazovanje osnovno i srednjoškolaca.

„Osnovni cilj je da se reputacija Pančeva promeni iz crne tačke-zagađenog mesta u zeleni grad, rekla je Vlajić.

Odluka o dobitniku nagrada saopštava se obično u martu naredne godine; sama nagrada podrazumeva promociju grada pobednika i izradu filma o gradu pobedniku i njegovu promociju. Pobednik 2015. godine bio je španski grad Marsia.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city