Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Inspekcija zabranila „Zoohigijeni“ da prima nove pse u prihvatilište - | K-013 Portal

PANČEVO: Inspekcija zabranila „Zoohigijeni“ da prima nove pse u prihvatilište

zoohigijena, pancevo, psi lutalice

Republička veterinarska inspekcija 25. oktobra donela je dve odluke kojima se zabranjuje prihvatanje novih pasa i mačaka u prihvatilište „Zoohigijena“ zbog određenih nepravilnosti i nedostataka u vezi sa Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispune skloništa za životinje i pansioni.

Kako se navodi u dokumentima, u koje je K-013 portal imao uvid, „Zoohigijeni“ je naloženo da sanira nakupljanje otpadnih voda koje se skupljaju u iskopnoj jami između bokseva u donjem delu prihvatilišta, da obezbedi izjave od vlasnika za vlasničke pse koji se nalaze u prihvatilištu. Vlasnici moraju dati saglasnost da se odreknu psa ili, u suprotnom, da im pas bude vraćen.

Takođe se nalaže da se podnese zahtev za upis objekta u Registar objekata – prihvatilišta za pse i mačke, fizički razdvoji nečisti od čistog dela prihvatilišta, te da u nečistom delu obezbedi prostorije za trijažu, prostorije za nadzor i kupanje životinja, prostor za smeštaj dezinfekcionih sredstava i opreme, deo za agresivne i bolesne pse, a posebno za one za koje se sumnja da su oboleli od besnila i da ih vidno obeleži.

„Zoohigijena“ treba da čuva i smešta u bokseve ili kaveze pse koji se nalaze u krugu prihvatilišta, oko i u zgradi za administrativne poslove jer je u momentu inspekcijskog nadzora zatečeno 7 pasa koji nesmetano ulaze i borave u prostorijama administrativne zgrade u čije prostorije dolaze građani da prijave ujede, što je suprotno propisima. U momentu kontrole bokseva uočena su oštećenja koja mogu prouzrokovati povrede pasa, kao i oštećenja na ogradi bokseva, što je takođe suprotno propisima. Naloženo je i ažurnije vođenje evidencije o lečenju, kao i evidencije o vakcinisanim psima protiv besnila.

Veterinarska inspekcija je takođe naložila formiranje i uredno vođenje evidencije o ishrani pasa, čišćenju, pranju i dezinfekciji prostora za životinje unutar vozila kojima se vrši transport pasa, kao i evidenciju o izvršenim poslovima deratizacije i dezinsekcije.

Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijena“, kaže za K-013 portal da je planirano proširenje smeštajnih kapaciteta prihvatilišta, ali pre toga su u obavezi da sprovedu naložene mere i otklone nedostatke i nepravilnosti:

„To podrazumeva planiranje namenskih troškova na našem programu poslovanja za tekuću godinu i poštovanje propisa iz oblasti javnih nabavki za svaki planirani posao uz obavezu dobijanja odobrenja i dozvola. Naša finansijska sredstva nisu neograničena, a dodatni problem predstavljaju enormni iznosi isplaćeni za naknadu štete od ujeda pasa, koji su samo u 2023. godini iznosili 89 miliona dinara za 813 okončanih sporova“, zaključio je Marković.

Inspekcija je dala rok od 60 dana za otklanjanje svih nepravilnosti. Kako do toga nije došlo ni posle propisanog roka, prihvatilište za pse i mačke u Vlasinskoj broj 1 biće i dalje van funkcije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS