Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo kupilo katamaran: plivačica Anja Crevar kumovala imenu broda - | K-013 Portal

Pančevo kupilo katamaran: plivačica Anja Crevar kumovala imenu broda

U Pančevo je stigao katamaran, turistički brod koji je Grad kupio po želji građana koji su glasali za ovaj predlog u novembru 2015. godine u okviru projekta “Participativno budžetiranje”.

Brodarska praksa je da se prilikom dolaska bilo kakvog plovila na matični vez upriliči i njegov svečani doček, a u našem slučaju je to bilo i formalno krštenje katamarana, koje je u ime grada, po tradiciji, trebalo da obavi osoba ženskog pola  - “kuma”. 

Plivačica iz Pančeva, Anja Crevar, bila je kuma gradskom katamaranu i dala mu je ime “Panuka”, a kako običaji nalažu, pre porinuća o brod je razbijena i boca šampanjca.

- Proglašavam ovaj katamaran imenom “Panuka”, želim mu mirne vode i da dugo plovi po vodama u Pančevu na radost i užitak njegove posade i putnika, kazala je Anja Crevar.

Odlukom Grada Pančeva katamaran će biti poveren na upravljanje Turističkoj organizaciji grada Pančeva koja je iz tih razloga Planom i programom rada za 2017. godinu predvidela „Aktiviranje nautičkog turizma uključivanjem u turističku ponudu katamarana kojim će se organizovati vožnje po Tamišu i Dunavu“.

Zato je gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, tokom svečane ceremonije uručio ključeve katamarana Nikoli Stoilkoviću, v.d. direktoru Turističke organizacije Pančevo.

- Prve vožnje biće za petnaestak dana kada ćemo najaviti manifestaciju Dani Vajferta, kada ćemo imati organizovanu posetu turističkih novinara Srbije. Prve vožnje biće organizovane oko Bele stene i ostrva za dve nedelje, rekao je Nikola Stoilković.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva je rekao da je nabavka katamarana rezultat projekta na koji je veoma ponosan, a to je “Participativno budžetiranje”.

- Nabavka ovog katamarana i razvoj turizma nalaze se u Strategiji razvoja Grada Pančeva, jer želimo da što više građana izađe na reke, na Tamiš i Dunav. Posebno mi je drago što je ovo rezultat želje naših građana, da imamo jedno ovakvo plovilo i samim tim i mogućnost da se obiđu i neke tačke na Tamišu koje mnogi Pančevci do sada nisu imali prilike da vide, kazao je Pavlov.

Sa pristana “Rock’n’river” porinut je katamaran u prvu promotivnu vožnju Tamišem u koju su krenuli kuma Anja Crevar, v.d. direktor Turističke organizacije, gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, članovi gradskog veća i predstavnici medija.

Za nabavku katamarana “Panuka” Grad Pančevo je iz budžeta izdvojio pet miliona dinara. Plovilo je kapaciteta do 12 osoba, a izradilo ga je preduzeće „Sidro" iz Ostružnice.

„Panuka" je napravljena od aluminijuma, a pokreću je dva vanbrodska motora od 30 KS i kako se navodi u saopštenju Gradske uprave "zadovoljava sve tehničke i bezbednosne uslove u plovidbi u svim hidrometereološkim uslovima karakterističnim za unutrašnje vode".

U ovoj godini ture gradskim katamaranom biće besplatne, a u Turističkoj organizaciji saznajemo da će jedna od tura biti organizovana već za dve nedelje.

(Violeta Jovanov Peštanac / Foto: V.J.P.)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.