Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Održan Pančevolution - veliki maraton ideja, ovo su DOBITNICI NAGRADA (Foto) - | K-013 Portal

PANČEVO: Održan Pančevolution - veliki maraton ideja, ovo su DOBITNICI NAGRADA (Foto)

pancevolution, dobitnici nagrada, pancevo

Proteklog vikenda u Pančevu se održavao prvi veliki maraton ideja u prostorijama OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj” u organizaciji Sinhro Hub-a u saradnji sa Köfe organizacijom iz Miškolca (Mađarska) uz podršku Erasmus + programa.

Tema maratona ideja je bila mobilnost u gradu odnosno kako se Pančevo kreće. Cilj događaja je bio da se naši sugrađani prijave ako imaju neku ideju kako bi se povećala mobilnost u gradu, da oforme svoj tim, detaljno razviju ideju i na i kraju trećeg dana predstave je žiriju koji će dodeliti nagrade za realizaciju ideja.

Svi učesnici su imali pred sobom ozbiljan zadatak da pred prisutnima prvo predstave svoju inicijalnu ideju za 3 minuta, odgovore na pitanja budućih mentora i publike, a potom na bazaru ideja da lobiraju za svoju ideju i oforme tim od 5 do 8 osoba i pridobiju svoje buduće mentore. Ni jednom učesniku zadatak nije bio ni malo lak. Oformljena su 4 tima, neki su udružili svoje ideje i svaki tim je dobio po dva mentora. Nakon toga je usledio ozbiljan rad jer je trebalo doći do održive ideje za samo 48 sati. Učesnici su imali detaljno ispalniranu agendu tokom svakog dana za razvijanje ideje, rekapitulacije pred svim mentorima, sjajnu hranu i poslastice kao i večernja druženja za opuštanje. Organizacija je bila neverovatna kao i atmosfera među svim učesnicima jer su svi došli sa istim plemenitim ciljem da urade nešto dobro za svoj grad i svoje sugrađane.

das9idahs9iuuugg

Tim Pančevo pokreni (Miroslav Milošev, Stefan Carević, Vid Đorđević, Ivan Kovačević) je imao fokus na biciklističke staze u Pančevu, na njihovo stanje, kako ih poboljšati i ako informisati građane u kakvom su stanju iste. Plan im je da sprovedu niz promotivnih aktivnosti u vezi sa biciklizmom i održivom mobilnošću. Smatraju da je neophodno podići svest gražana i nadležnih institucija da bicikl nije samo rekreativno sredstvo već neophodno prevozno sredstvo u svakodnevnom kretanju stanovnika. Za grad veličine Pančeva pešačenje i vožnja bicikla bi trebali da budu osnovni vidovi kretanja. Planiraju da organizuju niz tribina i javnih diskusija gde će objasniti građanima i nadležnima šta je to održiva urbana mobilnost. Veoma su aktivni na Facebook stranici Biciklističke staze Pančeva.

97dzf97azfa9udggg

B - lock tim (Nikola Đorđević, Ines Marijanović, Isidora Majkić i Anžela Bjeloš) se fokusirao na parkirališta za biciklove u Pančevu i na njihovo mapiranje na istoimenom sajtu kako bi naši sugrađani bili informisani gde mogu da ostave svoj bicikl i da on bude bezbedan.

Tim Ozonke  je nastao udruživanjem dve ideje o rentiranju biciklova u gradu (Tijana Stankov) i reciklažu kao podsticaju za podizanje ekološke svesti (Miona Zec). Tim su činile Miona Zec, Dejana Šumarac, Dragana Nedeljkov, Ana Vlajković i Tijana Stankov uz neverovatnu podršku dve mentorke Sonje Kojić i Dušane Nikolić. Tim Ozonke je na početku imao veliku i kompleksnu ideju za koju bi bilo lepo i korisno da se ostvari u budućnosti. Za početak su se odlučile da naprave pilot projekat kako bi videle da li će naši sugrađani prihvatiti tu ideju i kako će se ona razvijati. Ideja je da se od sredstava koje je tim dobio u iznosu od 1000 evra od Lokalne fondacije Pančevo, kupe 4 bicikla i jedan tricikl koji bi bili raspoređeni u gradu u saradnji sa lokalnim preduzetnicima koji bi u svom prostoru (bašti) držali biciklove, a građani bi mogli besplatno da ih koriste uz vaučere koji bi dobijali za donoseni materijal za reciklažu na Eko okupljanja koje će tim organizovati. Pilot projekat Ozonki se zove Green Bike Spot i sve detaljne informacije će naši sugrađani dobijati preko Facebook stranice Green Bike Spot i Instagram stanice.

adggadfjpak4e4iojkg

- "Nadamo se i malim donacijama zajednice koje če omogućiti da se projekat razvija i time poboljša kvalitet života građana smanjenjem zagađenja, buke, otpada po ulicama i rasterećenjem saobraćaja u gradu. Ovo je poziv svim zainteresovanim Pančevcima koji žele da nam pomognu da nam se jave na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Nadamo se i eventualnim donacijama biciklova koji negde stoje davno zaboravljeni", kaže Tijana Stankov koja je, kako bi projekat što bolje zaživeo i zato što svim srcem veruje u ovu ideju odlučila da prva donira svoj bicikl za ovaj projekat.

Tim Zeleni točkovi (Snežana Đorđević, Zoran Vilimanović, Tijana Marković i Miša Škundrić) se fokusirao na nabavku minibusa koji za pogonsko gorivo koristi CNG. On bi, kao pilot projekat, bio korišćen za prevoz učenika jedne škole na teritoriji opštine Pančeva, od kuće do škole i obrnuto, za njihove posete kulturnim i sportskim dešavanjima, za neke vannastavne aktivnosti i slično.

33490tjdo0pighg

"Projekat podrazumeva kampanju koja će promovisati ekološku dobit našeg grada usled upotrebe CNG-a, koji je ekološki prihvatljiv, bezbedan i povoljan. Uporedo ćemo analizirati potrebe učenika i roditelja svih škola u našem gradu kako bi utvrdili učenici koje škole imaju najveću potrebu za ovakvim prevozom. Vizija (želja) je da vozila gradskog prevoza za pogon koriste CNG (komprimovani prirodni gas). Obzirom da je problem točenja CNG-a, predlog je premeštanje glavne autobuske stanice i autobaze na prostor bivše “Industrije stakla Pančevo”, jer tamo postoji gasovod adekvatnog promera koji pruža mogućnost postavljanja instalacije za točenje CNG-a u vozila", kažu iz tima Zeleni točkovi.

Svaki tim je dao svoj izuzetan doprinos rešavanju problema mobilnosti u Pančevu, ni jedna ideja nije nemoguća za realizaciju i doprineće svakako boljoj mobilnosti u gradu. Pored sjajnih ideja i realnih rešenja ceo događaj je protekao u neverovatno pozitivnoj atmosferi, toliko smeha, aplauza, posvećenosti organizatora, mentora, volontera i keteringa se ne viđa tako često.

Pančevolution nas je sve motivisao da više mislimo o svom gradu i okruženju da možemo sami da pokrenemo nešto dobro za naše Pančevo.

Svi timovi su osvojili i dodatnu mentorsku podršku od mentora Dragana Srećkovića i Aleksandre Samardžić, kao i 48h za prostor za rad u SINHRO

Projekat 1st Pančevolution - "Unicorn in the making" - adapting the method of community planning marathon to create innovative solution(s) for local mobility issues sprovode SINHRO i lokalna fondacija iz Mađarske Közösségfejlesztők Egyesülete uz podršku programa #ErasmusPlus



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS