Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Umetnički performansi na otvaranju 21. Bijenala umetnosti - | K-013 Portal

PANČEVO: Umetnički performansi na otvaranju 21. Bijenala umetnosti

bijenale umetnosti, pancevo

U subotu, 25. maja u 16 sati u Narodnom muzeju Pančevo, biće svečano otvoreno 21. Bijenale umetnosti u Pančevu, koje se pod sloganom „Ispiranje“ održava od 25. maja do 25. juna. Od 16.30 na istom mestu na programu je performans „Čišćenje zemlje“, francuske umetnice Barbarae le Begek Fridman. Od 18 sati u prostoru Galerije Milorana Bate Mihailovića na programu je performans „Čist umetnik“ domaćeg umetnika Vaštaga Vendela.

Barbara le Begek Fridman je umetnica nastanjena u Francuskoj, koja u svojim radovima istražuje dijalog između unutrašnjih i spoljnih pejzaža kroz medije kao što su crtež, video, zvuk, instalacija i fotografija. Njena praksa dovodi u pitanje koncept etiketiranja, kao i nepropustljivost „kutija” u kojima pokušavamo da se razvijamo. Značajno mesto u njenom radu zauzima i pojam paradoksa, što se ispoljava, na primer, kroz stavove da ništa ne postoji bez svoje suprotnosti, da je odsustvo forma prisustva ili da je svaka granica istovremeno tačka susreta... stavove koje često koristi kao metod za preispitivanje, odnosno osporavanje onoga što se čini kao jedinstvena i neporomenljiva stvarnost.

Barbara le Begek Fridman o performansu koji će biti izveden na otvaranju Bijenala umetnosti kaže: „Namera mi je da kroz svoj stvaralački rad prikažem ono što se ne vidi, ono što je teško preneti rečima. Koristim performans, crtež, instalaciju i skulpture-objekte kako bih zagrebala površinu stvari i otkrila šta se nalazi ispod. Cilj mog rada je da poremeti komfor koji nam pruža ono što poznajemo i prepoznajemo. Stvaram prostore, trenutke i akcije koji gledaocu ili učesniku omogućavaju da započne probijanje granica definisanog“.

Performans „Čist umetnik“ Vaštaga Vendela počiva na istoimenom polivalentnom pojmu, koji nadrasta svoje inicijalno i doslovno značenje. Stoga, on je funkcionalan u mnogim slojevima promišljanja, iako njegov semantički fundament direktno aludira na određeno stanje svesti. Pojam „čist umetnik“ prvenstveno uranja u kontekst i norme svakodnevice, čime umnogome izmiče isključivosti zahteva visoke kulture.

Prema rečima autora, performans „Čist umetnik“ razvija sopstvenu definiciju i fantaziju koja bi zapravo ojačala čovekovu vezu sa prirodom bez ikakve emulacije sposobnosti drugih bića. Ukazuje se na humanistički i antropološki aspekt kao progresivnu nužnost, u kojoj bi organizam bio prilagođen da živi u negostoljubivom okruženju kroz umetničko-telesnu modifikaciju u kojoj se čin približava političkoj i praktičnoj socijalnoj perspektivi.

Vaštag Vendel je vizuelni umetnik iz Srbije. Diplomske i master studije završio je pri Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na smeru slikarstvo 2012. godine, a iste godine upisuje doktorske umetničke studije. Umetničke projekte do sada je realizovao u Diseldorfu, Boholtu, Monpeljeu, Beogradu. Dobitnik je nekoliko nagrada, a dela mu se nalaze u privatnim kolekcijama u Londonu, Diseldorfu, Jekaterinburgu i Trentonu (Nju Džerzi). Realizuje umetničke projekte kroz film, performans, instalacije, akcije i dizajn. Izučava vizuelni, konceptualni i peformativni pristup suočen sa problemima društvene integracije i progresa, pružajući uvid u analitičke i umetničke procese.

Da podsetimo, više od dvadeset domaćih i inostranih umetnika/ca i kolektiva pozvani su u okviru 21. Bijenala umetnosti u Pančevu predstave ili realizuju radove u vezi sa terminom ispiranje, odabirajući sami neku od brojnih asocijacija koje se vezuju za ovaj termin. U tom procesu su mogli da se oslone na neka od sledećih pitanja: Koliko se osećamo ispranim, izmorenim, isceđenim, rastvorenim? Da li je proces ispiranja proces uklanjanja ili pronalaženja nečeg? Da li se rasna mržnja, mizoginija, homofobija mogu isprati? Da li se tragovi porodičnog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja mogu (i)sprati? Da li se vodom mogu isprati otpaci iz prehrambene industrije, ili bilo koje druge grane industrije? Koji je odnos između ispiranja i zaborava?

Autori/ke koji učestvuju u programu su: Aistė Ambrazevičiūtė (Litvanija), Breda Beban, Lana Stojićević, Barbara le Begek Fridman (Francuska), Neva Lukić i Viktor Radonjić (Hrvatska, Srbija) i umetnici/ce i kolektivi iz Srbije: Bio2Arh, Danica Bićanić, Vaštag Vendel, Grafička mreža, Ljubica Denković (Srbija/Belgija), Dragana Dražović-Ilić, Nadežda Kirćanski (Srbija/Holandija), Marija Kozomora, Živana Mijailović, Branislav Nikolić, Konstantinos Petrović, Monika Sigeti, Isidora Stojanović, Slobodan Stošić i Zoran Todorović.

Bijenale umetnosti u Pančevu održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.