Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pasoš kompetencija – novi alat za lakše zapošljavanje - | K-013 Portal

Pasoš kompetencija – novi alat za lakše zapošljavanje

Ženska mirovna grupa Pančevo učestvuje u realizaciji projekta “Uz Pasoš kompetencija lakše do zaposlenja” koji sprovodi Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).

Uz podršku omladinskih radnica ŽMIG-a, Marijane Jović i Marije Subašić, 20 mladih iz Pančeva će proći proces popunjavanja onlajn upitnika – Pasoš kompetencija.

Prvi sastanak sa mladima u Pančevu održan je 14. januara u Domu omladine, a sledeće nedelje oni počinju da popunjavaju upitnik.

Marija Subašić kaže da mladi Pančevci imaju rok do 15. februara da popune upitnike.

“Onda mi targetiramo poslodavce sa kojima NAPOR stupa u kontakt i zakazuje intervjue sa mladima. Svi mladi će ići na intervju. Neki samo zbog iskustva, jer im posao još uvek ne treba, a neki i zbog zapošljivosti”, rekla je ona.

Reč je o mladima sa kojima su članice ŽMIG-a već sarađivale, a među njima su i mladi sa smetnjama u razvoju.

“Akcenat je na neformalnom obrazovanju i na sticanju znanja, veština i sposobnosti odnosno kompetencija kroz omladinski rad. Svi mladi koje smo pozvali su uključeni u ŽMIG ili smo nekad nešto sa njima radile. Uslov je da ih poznajemo, jer mi procenjujemo njihov Pasoš kompetencija i dajemo preporuku”, objasnila je Marija Subašić.

Skoro polovina mladih nema posao, a četvrtina njih nije ni aktivna u traženju, niti se obrazuje, formalno ili neformalno, podaci su iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Međutim, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) rešila je da problem zapošljivosti smanji Pasošem kompetencija.

Pasoš kompetencija će prikazivati lična, socijalna i radna znanja i veštine, a trenutno onlajn upitnik ispunjava 200 mladih iz cele Srbije.

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.