Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pobednica Slaninijade u Kačarevu je slanina teška 170 kilograma - | K-013 Portal

Pobednica Slaninijade u Kačarevu je slanina teška 170 kilograma

slaninijada, kacarevo, pobednik

Otac i sin Željko i Boris Rašević iz Kikinde dobitnici su zlatnog odličja za najtežu i najširu slaninu na manifestaciji "Slaninijada", održanoj u Kačarevu.

Slanina starijeg Raševića bila je teška 170 kilograma, dok je slanina njegovog sina Borisa bila široka čak 16 centimetara.

Željko je rekao da je ponosan što je proizveo slaninu-rekorderku za koju mu je, kako kaže, bila potrebna svinja teška 300 kilograma.

„Najteža slanina proizvedena je u Hrvatskoj i iznosi više od 190 kilograma. Planiram da oborim taj rekord, za šta će mi biti potrebna svinja teža od 450 kilograma“, rekao je Željko Rašević.

Svetska "Slaninijada" u Kačarevu je velika turistička manifestacija posvećena slanini, čvarcima, kao i drugim srpskim suhomesnatim specijalitetima.

U srpskom narodu odavno je uvreženo mišljenje da je slanina i hrana i lek i to za svaku priliku.

Kačarevci kažu da je manifestacija nastala iz čistog inata u seoskoj kafani 1988. godine.

Staro kafansko društvo krenulo je sa raspravom o svinjokolju, pripremi raznih specijaliteta, sušenju mesa, pa su "koplja lomili" i oko pravljenja dobre slanine.

Svako za stolom je tvrdio da upravo on pravi najbolju, najukusniju, najdeblju slaninu i tako je nastala ideja za organizovanje ove manifestacije.

Manifestacija je održana proteklog vikenda.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS