Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radnici JKP „Higijena“ postavili namenske kante za animalni otpad na Kotežu - | K-013 Portal

Radnici JKP „Higijena“ postavili namenske kante za animalni otpad na Kotežu

Prošle nedelje radnici pogona »Čistači« JKP »Higijena« Pančevo postavili su pet namenskih kanti za pseći izmet, dve na Kotežu I, na poljani kod Fabega i tri na Kotežu II, poljani gde je dozvoljeno puštati pse bez povodca.

Od avgusta 2014. do sada »Higijena« je poštujući Gradsku odluku o držanju životinja montirala ukupno 15 namenskih kanti u  Gradskom parku, Narodnoj bašti i Barutani i sada na Kotežu I i II.

Time je vlasnicima kućnih ljubimaca pružena mogućnost i obezbeđeni uslovi da poštuju Zakon o dobrobiti životinja, kao i Gradsku odluku o držanju životinja koja predviđa da je vlasnik psa ili mačke dužan da s javne površine počisti ono što je ostalo iza njegovog ljubimca. Za nepoštovanje ove odluke predviđena je kazna u iznosu 10.000 dinara.

JKP „Higijena“ je 2014.godine, iz sopstvenih sredstava, obezbedila čak 375.000 dinara za nabavku 15 kanti za animalni otpad.

Pre određivanja mesta gde će kante biti postavljene utvrđeno je gde naši sugrađani najčešće šetaju pse, pa su kante montirane na potezima gde zaista postoji potreba, tj gde je dozvoljeno šetanje pasa bez povodca.

Pre dve godine, kad se krenulo s ovim poslom dalo  se predpostaviti da će navikavanje naših ljudi na specijalne kante i poštovanja zakonskih odluka umnogome zavisiti od našeg mentaliteta, a još više od spremnosti komunalnih inspektora da sankcionišu nesavesne vlasnike životinja.

Polazeći od toga, nikakvo iznenađenje nije činjenica da radnici »Higijene« par dana od postavljanja ovih namenskih kanti pa do danas u  njima su nalazili sve osim onoga čemu su namenjene.

Dve godine nakon što je startovao ovaj pilot program koji je imao za cilj trasiranje osnova komunalne kulture poput onog u razvijenim  zemljama situacija je poražavajuća. Pomaka nema!?

I dok JKP »Higijena« izdvaja ne mala sredstva za kupovinu kanti, striktno poštujući ono što joj je grad naložio, vlasnici pasa se grubo oglušuju o svoju obavezu da čiste za svojim ljubimcima. Ostali građani ,,doprinose čistoći« grada tako što u ove kante bacaju šta stignu, uglavnom komunalni otpad.

- Nažalost, nismo odmakli s mrtve tačke. Građani su  informisani o ovoj novini, ali valjda računajući da protiv njih neće biti preduzete sankcije se tako ponašaju. Neophodno je veće angažovanje komunalne policije čija je obaveza da kontroliše sporovođenje primene gradske odluke i ima mogućnost da kazni nesavesne vlasnike pasa i mačaka sa čak 10.000 dinara. Koliko je meni poznato ni jedna kazna za takav komunalni prekršaj nije napisana - kaže Boban Rakidzić, poslovođa u pogonu »Čistači«.

Podsećanja radi treba istaći da je JKP »Higijena« Pančevo, a samim tim i grad kao osnivač, izloženi dodatnom riziku zbog bojazni da će ove skupe kante zapasti za oko brojnim sakupljačima, lovcima na sekundarne  sirovine i završiti na nekom od otpada.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.