Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sjajna godina mladog Ilije Serafimovića - | K-013 Portal

Sjajna godina mladog Ilije Serafimovića

Ilija Serafimović, 11-ogodišnji šahista iz Pančeva u 2015. godini ostvario je sjajne rezultate u šahovskoj kompoziciji i rešavanju šahovskih problema.

U šahovskom svetu 4. januar je poznat kao Međunarodni dan šahovske kompozicije. Baš na taj dan izašao je jubilarni 1500. broj šahovskog dodatka našeg najstarijeg dnevnog lista „Politika“ u kome je objavljen jedan od nagrađenih radova našeg mladog sugrađanina Ilije Serafimovića.Na taj način krunisan je Ilijin vredan rad u prošloj godini.

Tokom 2015. godine Ilija je učestvovao na 13 seniorskih turnira i osvojio 12 odlikovanja što ga čini jednim od najuspešnijih naših autora u prošloj godini. Krajem decembra stigli su rezultati sa tematskog turnira TT-158, Superproblema 2015, gde su dva Ilijina rada osvojila prvu i drugu nagradu među kompozitorima do 18 godina starosti. Na jubilarnom turniru u čast 60. rođendana poznatog ruskog kompozitora Anatolija Kiričenka, Ilijin pomoćni mat u četiri poteza osvojio je specijalnu nagradu u seniorskoj konkurenciji, a dvopotezna minijatura prvu nagradu među mladim kompozitorima. Ovim rezultatima Ilija je dokazao činjenicu da u svetu još nije zabeleženo da neko sa 11 godina komponuje ovako kvalitetne šahovske probleme.

Ilija trenutno radi na zadacima za Otvoreno prvenstvo Australije u komponovanju i rekonstrukciji šahovskih problema na kojem brani titulu osvojenu prošle godine, saznajemo od njegovih roditelja. Osim komponovanjem, mladi Serafimović se uspešno bavi i rešavanjem šahovskih problema. Aktuelni je prvak Srbije u konkurenciji do 14 godina, a peti u Evropi u istoj konkurenciji. Veliki izazov ga očekuje krajem januara na Svetskom simultanom rešavačkom takmičenju gde je prošle godine kao desetogodišnjak osvojio bronzanu medalju u konkurenciji do 12 godina. Osim na šahovskom polju, Iliju čekaju i novi izazovi na košarkaškom terenu kroz nastupe u ligi U13 za KK “Kris Kros” u kojem trenira od 2012. godine.

Napominjemo da je Ilija odličan učenik petog razreda OŠ “Mika Antić” u Pančevu i dobitnik brojnih nagrada na svim matematičkim takmičenjima na kojima je učestvovao od drugog razreda.

Autor:  Đ.S



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.