Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srpski romantičari i tamburaši na sceni Kulturnog centra - | K-013 Portal

Srpski romantičari i tamburaši na sceni Kulturnog centra

Koncert Tamburaškog orkestra Pančeva održan je večeras u dvorani Kulturnog centra, a povod je bila promocija CD-a pod nazivom „Srpski pesnici romantičari u starogradskoj muzici“.

Publika je imala priliku da uživa u 20 numera danas skoro zaboravljenih melodija i pesama koje se smatraju narodnim odnosno starogradskim, a u stvari su delo pesnika i kompozitora iz XIX veka.

Na repertoaru su se našli pisci Branko Radičević, Zmaj Jova Jovanović, Đura Jakšić, Aleksa Šantić, Milutin Mitrović, Petar Preradović kao i nezaobilazni Pančevac, prota Vasa Živković sa svojim čuvenim pesmama „Ah, kad tebe ljubit ne smem“  i „Ti plaviš zoro bajna“. Na njihove stihove melodije su komponovali Davorin Jenko, Isidor Bajić, Kornelije Stanković, Marko Nešić kao i legendarni Pančevac Mita Topalović, dugogodišnji horovođa Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva ali i njegov prethodnik Nikola Đurković.

Uz Tamburaški orkestar Pančeva nastupila je naša nekadašnja estradna umetnica Zorica Zubac kao i mladi pevač iz našeg grada Milutin Svirac. Koncert je tematski bio zamišljen kao nekadašnje radio emisije narodne muzike, pa su se pevači na sceni naizmenično smenjivali, a između pesama su svirane instrumentalne kompozicije, odnosno kola koja su se igrala u narodu ali i na dvoru Obrenovića.

Publika u punoj Sali Dvorane Kulturnog centra je bila zadovoljna repertoarom, pa su izvođači nagrađivani gormoglasnim aplauzima, a izvedeno je i nekoliko kompozicija u duetu Zorice Zubac i Milutina Svirca na bis. Treba napomenuti i da je ovaj koncert bio značajan po tome što su od zaborava spašene i pred publikom izvedene danas skoro zaboravljene pesme, pa je na taj način održan i dat veliki doprinos negovanju vokalne i instrumentalne tradicije srpske vojvođanske muzike.

Organizatori ovog koncerta bili su Kulturni centar Pančeva i Tamburaški orkestar Pančeva.

Tamburaški orkestar Pančeva počeo je sa radom 2014. godine a osnovao ga je profesor Mihajlo Jović, dugogodišnji pedagog i izvođač. Za cilj je postavljeno negovanje i izvođenje srpske tradicionalne muzike, a orkestar čine školovani muzičari Aleksandra Jović, Stefan Stajić, Danijel Pejčić, Sreten Jović, Uroš Čalić, Mihajlo Obrenović, Milan Boroev i Miloš Krstić.

S.J.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.