Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stigla licenca za Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja - | K-013 Portal

Stigla licenca za Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja

Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo dobio je licencu na pet godina za pružanje usluge Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja - Sigurnu kuću.

Rešenje je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Milenko Čučković, gradski većnik zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je 21. juna Sigurna kuća u Pančevu dobila licencu i time potvrdila da ispunjava neophodne uslove za rad.

Tom licencom Prihvatilištu je potvrđeno da je organizacija socijalne zaštite u njemu dobra i da ispunjava uslove za rad. Otvaranjem Sigurne kuće pre nekoliko godina u Pančevu dobila se kvalitetnija usluga socijalne zaštite za žrtve porodičnog nasilja. Prošle godine 57 žena i 47 dece je koristilo uslugu Sigurne kuće, 35 lica savetodavne usluge, a 356 poziva je zabeleženo na SOS telefonu. Svedoci smo da je danas sve više žrtava porodičnog nasilja, a 15 žena je u ovoj godini izgubilo život u porodičnom nasilju, rekao je Čučković.

Zoran Albijanić, direktor Centra za socijalni rad u Pančevu je podsetio da je Ustanova na čijem je čelu bila u obavezi da postupi po Pravilniku o standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Taj pravilnik je donet 2013. godine, a ustanove su imale rok od tri godine, odnosno da do 4. maja 2016. godine moraju da podnesu Zahteve za izdavanje licence. Standardi su prilično visoki, mali broj pružalaca usluga je uspeo u međuvremenu da dobije licencu. Na vreme smo podneli zahtev, ispunili tražene uslove i dobili licencu, rekao je Albijanić.

Jasna Vujičić, rukovodilac Sigurne kuće, je napomenula da su oni prvo Prihvatilište koje je dobilo licencu za rad. 

Sistem licenciranja organizacija u socijalnoj zaštiti ima za cilj unapređenje i standardizaciju kvaliteta u socijalnoj zaštiti. Proces licenciranja uređen je Zakonom o socijalnoj zaštiti, a sistem licenciranja garantuje stručnost, kredibilitet i pouzdanost organizacije i stručnih radnika koji pružaju usluge socijalne zaštite u Srbiji. Licenciranje je postupak kojim se ispituje da li organizacija socijalne zaštite ispunjava kriterijume i standarde za pružanje usluga u socijalnoj zaštiti, objasnila je Vujačić.

Licenca je javna isprava kojom se potvrđuje da organizacija ispunjava utvrđene uslove. Da bi obavljali svoju delatnost pružaoci usluga socijalne zaštite su u obavezi da imaju Licencu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Da bi smo dobili licencu morali smo da ispunimo niz uslova. Da organizacija postoji dve godine, da je upisana u odgovarajući registar, a bio nam je neophodan i Elaborat o ispunjenosti uslova za početak rada. On podrazumeva dokaze koji se tiču lokacije, prostora, opreme, broja i stručnosti angažovanog stručnog osoblja i organizaciju rada, kao i procene, planiranja i aktivnosti za pružanje konkretne usluge socijalne zaštite, objasnila je Vujačić.

Kako kaže, dokazi o ispunjenosti standarda za izdavanje licence odnosili su se na program rada, programske aktivnosti i korisničku grupu. Osnov i putokaz u izradi Elaborata bio je Pravilnik o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Centar za socijalni rad “Solidarnost” Pančevo 21. juna ove godine dobio je rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi i standardi za pružanje usluge Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja – sigurna kuća.

Sigurna kuća u Pančevu je regionalnog karaktera i prima žrtve porodičnog nasilja sa teritorije celog južnog Banata. Rešenjem im je odobren smeštajni kapacitet za 15 osoba. U ovoj godini je do sada kroz Sigurnu kuću prošlo čak 58 žena sa decom, a karakteristično je da su uglavnom to bile žene sa troje i četvoro dece, ali i da su se jako kratko zadržavale, u proseku deset dana, što je nedovoljno da izađu iz začaranog kruga nasilja. Žene i deca u Sigurnoj kući mogu da boravi najviše 6 meseci, a u pojedinim slučajevima do godinu dana.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.