Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U susret Drugom Banatskom rok festivalu - | K-013 Portal

U susret Drugom Banatskom rok festivalu

Drugi Banatski rock festival održaće se 27. avgusta  u Banatskom Novom Selu. Pripreme za njegovo održavanje uveliko su u toku. Organizator je Udruženje Banatska scena.
Festival je bio povod za razgovor sa Slobodanom Stamatovim, organizatorom i idejnim tvorcem Banatskog rok festivala.

Prvi banatski rok festival održan je 2015. godine. Otkud ideja za organizacijom takvog festivala u Banatskom Novom Selu?

Ideja za organizaciju Prvog Banatskog rok festivala rodila se mnogo ranije, ali sam 2015. presekao i stvarno počeo organizaciju i pripremu. Malo je sve bilo iznebuha i na brzinu, ali je na kraju ipak sve dobro ispalo - za mesec dana uspeo sam manje-više sve da obavim. Nađem bendove, dogovorim se oko novca, pronađem ozvučenje, binu, napravim plakat…

Dobre rok svirke u Banatskom Novom Selu godinama su mogle da se čuju u Alternativnom kulturnom klubu. Kakvo je Vaše sećanje na AKK i ko je sve tamo nastupao?

Sećam se Alternativnog kreativnog kluba kao mesto gde se uvek dešavalo nešto. Nije bitno da li je strip radionica, izložba, svirka, koncert, uvek je bilo nečega i to je bilo dobro, nažalost AKK ne postoji više, ali baš zato sam osnovao udruženje Banatsa scena. Što se tiče svirki i koncerata tokom postojanja AKK-a,  mogu da kažem: Da, koliko se ja sećam bilo ih je svakako više nego nakon gašenja. Sećam se i festivala "Refrakt" gde su muzičari nakon Beograda i Kragujevca gostovali i u Banatskom Novom Selu. Tako nešto mora da bude dobro.

Po kojim kriterijumima birate bendove koji će nastupiti na Rok festivalu?

Prvi kriterijum po kome biram bend je da li bih voleo da ga slušam negde. Onda se konsultujem sa drugarima i oni mi kažu dobro je ili ne i to je to. Na prvom Festivalu su mi rekli "E moglo bi malo više bluza sledeće godine". Pokušao sam, ali nisam našao bend.

S obzirom da će festivala biti i ove godine, da li to znači da je prvi rok festival postigao željeni cilj i vratio BNS na mapu mesta u kojima se svira dobar rokenrol? Koji bendovi će nastupiti ove godine na festivalu?

Ove godine će nastupiti sedam bendova. Prvobitno je bilo osam, ali jedan bend je odustao. Nastupiće bend iz Budimpešte - Godgiven, Demist i Rikošet iz Beograda, Delirijum, Sindrom i Against the system iz Pančeva i Posejdon iz Banatskog Karlovca. Festival će se održati kao i prošle godine, ispred kafića Zulu, pored betonskog terena.

Da li će Udruženje Banatska scena, osim rok festivala, organizovati još neke događaje u narednom periodu?

Udruženje Banatska scena planira da nakon Festivala organizuje i predstavu u Maloj sali Doma kulture. Naravno, još je potrebno da se dobro razmisli kako i šta. Trebalo bi da se nađe dobar odnos između komada koji bi se igrao i tehničkih mogućnosti sale. Svakako će biti "bolje išta nego ništa" dok ne dočekamo otvaranje Velike sale Doma kulture.

(Violeta Jovanov Peštanac)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.