Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Učenici iz Japana gosti pančevačkih gimnazijalaca - | K-013 Portal

Učenici iz Japana gosti pančevačkih gimnazijalaca

Ovih dana gosti pančevačkim gimnazijalcima su njihovi vršnjaci iz Tokija. Osim druženja i upoznavanja sa našom kulturom i svakodnevnim životom, zajedno će se baviti i ekologijom. Čitavu ideju podržala je nemačka vlada.

Povezao ih je nemački jezik, a druženje je počelo još 2011 godine nakon zemljotresa u Fukušimi. Od tada su redovno u kontaktu i preko zajedničke internet platforme koju su osmislili. Prošle godine pančevački gimnazijalci posetili su Tokijo ,njihovi drugari iz Japana sada uzvraćaju posetu. Narednih desetak dana, osim druženja i upoznavanja sa našom kulturom uglavnom će se baviti ekologijom , što će biti i tema zajedničkog filma na kojem će raditi.

"Radionice su vezane za ekologiju. Istraživaćemo, upoznavati se sa problemima, ali ćemo obilaziti i razna mesta i institucije koje se bave zaštitom životne sredine", kaže Ikuko Šibata.

"Sviđaju mi se Pančevo i radionice u kojima ćemo učestvovati. Tema kojom se bavimo je važna i pružiće nam priliku da iskažemo svoje stavove i razmišljanja", dodaje njegov drugar Natsu Harada.

Nastavnica Miuđi Matsuda objašnjava da je ovo nastavak razmene koja je počela prošle godine kada su pančevački učenici boravili u Tokiju.

"Prvi utisci o Srbiji i Pančevu su vezani za hranu koja je odlična i poznata je i u Japanu-kaže ona.

Pančevačka gimnazija je već godinama deo nemačkog projekta "Paš", koji funkcioniše po principu partnerskih škola.

"U Paš projekat je uključeno 1.800 škola u svetu, to je oko pola miliona učenika. Osnovna ideja je podrška školama gde se uči nemački jezik. A ova saradnja i druženje među učenicima je važno jer osim nemačkog jezika se bave i zaista značajnom temom kao što je ekologija", kaže Jakob Konrad iz "Gete instituta".

U narednih desetak dana,osim obilaska Pančeva , posetiće i pojedine reciklažne centre u Vojvodini.

Izvor: RTV



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.