Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu - | K-013 Portal

Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

dom omladine beograd, vajari, pancevo, izlozba

Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma omladine Beograd.Na izložbi, iz Pančeva izlažu Marija Peštanac, Nikola Pavković i Valentina Ulamović.

Mladi umetnici su ponosni su što su njihovi radovi izabrani za izložbu.Izložba je još od 1971. godine svojevrsna inicijacija u profesionalni svet umetnosti. 

Vajari iz Pančeva sa različitim temama

Marija Peštanac, studentkinja četvrte godine vajarstva na FLU Beograd, izlaže svoje dve skulpture u terakoti. One su pop art forme i imaju ambiciju da budu žanr scene.

„Od srednje škole proučavam pop art i u njemu pronalazim inspiraciju. Ovaj put uradila sam skulpture koje imaju ambiciju da budu žanr scene. Međutim, jezik plastički odnosno skulptorski dolazi iz popularne kulture. Scene su amblematične i prepoznatljive. Svojim skulpturama se bavim temama iz svakodnevnog života. Prva je devojka koja sedi na WC šolji, nešto što svi svaki dan radimo. Druga skulptura je reper na autiću u luna parku. Obe skulpture su u terakoti, u dimenziji 20 x 20 cm. Skulpture tih dimenzija smatraju malom plastikom. Trenutno se u svojim radovima bavim temama iz svakodnevnog života u želji da istaknem neki detalj koji je smešan. Ili ti simpatičan ili ne tako često zastupljen u skulpturi“, kaže Marija Peštanac.

Valentina Ulamović, studentkinja treće godine na FLU Beograd na smeru vajarstvo, na ovoj izložbi predstavlja se sa skulpturom u aluminijumu. Rad predstavlja skup narova u nekom obliku piramide.

„Povezano je sa grčkom mitologijom, Persefonom. Zove se šest u zrnu. Dopada mi se to voće, počela sam da razrađujem temu. Drugarica me je posavetovala da pročitam malo grčke mitologije. Tu sam pronašla priču o Hadu i Persefoni koja mi se jako dopala. Evo i sada se dosta bavim time. Pored instagrama i društvenih mreža, ovakve izložbe puno znače nama studentima. Dobijamo priliku više da se svojim radovima predstavimo javnosti“, kaže Valentina Ulamović.

Nikola Pavković predstavio se crtežom i instalacijom

Nikola Pavković iz Pančeva student je četvrte godine vajarstva na FLU Beograd i na ovoj izložbi predstavio se jednim crtežom i jednom instalacijom.

„Predstavljam se instalacijom skup kućica koje su obložene mojom kosom i kosom mog brata blizanca. Time sam hteo da kažem da je to obuzimanje nekog ličnog prostora kod kuće. Time sam najviše hteo da se spajam na zadatu temu. Dom omladine Beograd i ova izložba crteža i male plastike je veoma bitna za studente, jer je neka vrsta odskočne daske za nas i oduvek je to i bila“, rekao je Nikola Pavković.

Na izložbi se tradicionalno predstavlja izbor iz produkcije umetnika kojima je često ova izložba i inicijacija u profesionalni svet umetnosti. Studentski radovi su i neposredne beleške viđenja sveta u dve i tri dimenzije. U punom bogatstvu materijala, kolorita i tema.

Izlagači – crtež: Aleksandar Jovanović, Ana Miljković, Ana Simić, Anđela Kostić, Anna Morris, Anja Medenica, Filip Savković, Iva Stanojević, Ivana Kiprijanović, Jefimija Ikonić Milunović, Jelisaveta Petričić, Jovan Šešum, Katarina Marović, Katarina Mijatović, Marija Marković, Marta Srbulj, Mihaela Vučinić, Mihajlo Martinović, Milica Jeličić, Milica Miljković, Milica Radojičić, Nada Tomić, Nataša Nedeljković, Nebojša Đurić, Nemanja Joković, Nemanja Lukić, Nikola Pavković, Ognjen Grujić, Pavle Milenković, Relja Stevanović, Sandra Vasojević, Sanja Lazić, Sara Labudović, Saška Ristić, Sofija Stanić, Sofija Stevanović, Teodora Nešković, Teodora Stojković, Uroš Dmitrović, Xurong Wu.

Izlagači – mala plastika: Filip Teletin, Ivana Milinković, Jelena Stefanović, Katarina Ivanović, Kosta Đorđević, Ksenija Popović, Lara Gruijin, Lili Milenković, Marija Peštanac, Marija Topolac, Marko Martić, Milica Anđelić, Mihaela Vučinić, Nikola Pavković, Sonja Ćurin, Staša Nikolić, Valentina Ulamović, Veljko Čorokalo, Vesela Rajković.

Izložba će biti otvorena za posete do 21. aprila.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS