Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksić: Poljoprivedi 250 puta manje nego privredi, neophodno više sredstava - | K-013 Portal

Aleksić: Poljoprivedi 250 puta manje nego privredi, neophodno više sredstava

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je Vlada Srbije za pomoć privredi izdvojila 5,1 milijardi evra, a za pomoć poljoprivredi tek 20 miliona, odnosno 250 puta manje, što je „nedovoljno i neće doprineti oporavku poljoprivede od koje u Srbiji živi milion i po ljudi“.

- U paketu koji je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović postoji samo jedna krizna mera, a to je direktna pomoć proizvođačima ranog povrća, pčelarima i stočarima. To je generalno dobra mera za koju se i sam zalažem, ali je za nju obezbeđeno tek 2,6 milijardi dinara za celu Srbiju, odnosno oko 20 miliona evra“, naveo je Aleksić.

On je rekao da poljoprivredni krediti nisu dodatna mera za ublažavanje krize, već da je reč o redovnim kreditima za podršku poljoprivredi koji se daju svake godine iz agrarnog budžeta.

„Ta mera ne može da nadoknadi štete koje su nastale direktnim odlukama države, kao što je zatvaranje pijaca, što je prouzrokovalo bacanje ranog povrća. Krediti moraju da se vrate, a poljoprivreda je i pre pandemije bila na kolenima i zato je mali broj proizvođača likvidan i u stanju da povlači kredite“, dodao je Aleksić.

On je pozvao Vladu Srbije i nadležnog ministra da pored mere direktne pomoći uvedu i druge mere koje će pomoći zemljoradnicima.

„Pozivam ih da poljoprivrednicima omoguće kupovinu dizel goriva po ceni od 100 dinara za litar. Skandalozno je da je cena dizela medju najskupljim na svetu i to isključivo voljom vlasti u Srbiji“, rekao je Aleksić.

Predložio je da i ove godine zbog krize budu uvedene sezonske carine, takozvani prelevmani, na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda i da posle uskršnjih praznika hitno budu otvorene sve zelene pijace u Srbiji, kao i da država isplati sva dugovanja poljoprivrednicima iz ranijih godina.

„Neophodno je da država preko Direkcije za robne rezerve otkupi tržišne viškove žive stoke i omogući kretanje pčelarima starijim od 65 godina“, naveo je Aleksić.

Prema njegovim rečima, to je minimum mera koje bi država trebalo da sprovede, ukoliko smatra da bi poljoprivreda i u budućnosti trebalo da bude jedna od ključnih grana privrede.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.