Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Anđelković: Kaznene mere EU prema KiM nisu imale efekta jer nisu ni sprovedene - | K-013 Portal

Anđelković: Kaznene mere EU prema KiM nisu imale efekta jer nisu ni sprovedene

anđelković, kosovo

Vršilac dužnosti direktora "Pošte Srbije" Zoran Anđleković ocenio je danas da kaznene mere Evropske unije protiv Prištine neće biti ukinute, ali je naglasio da one do sada nisu imale smisla i efekta zato što nisu ni sprovedene.

Anđelković je, govoreći o izveštaju koji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja treba da sačini u vezi sa mogućim ukidanjem sankcija Prištini istakao da su te kaznene mere postojale samo na papiru, ali ne i u realnom životu, zbog čega smatra da je besmisleno i da se ukidaju.

"Ako se uvede neka vrsta sankcija, a na svim skupovima gde se pozivaju predstavnici, predsednici, premijeri zemalja Zapadnog Balkana prisustvuje ili predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ili premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, onda je jasno da tih sankcija nije ni bilo", rekao je on za Tanjug.

Anđelković kaže da nekih značajnijih sankcija neće biti ni zbog onoga što Kurti radi srpskom narodu na KiM, što ne sprovodi formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) kao osnov Briselskog sporazuma ili zbog zabrane ulaska robe iz centralne Srbije i ukidanja dinara na KiM.

"Kurti sve vreme sprovodi dva procesa, jedan je etničko čišćenje, a ako ne uspe etnički da očisti, onda da napravi od Srba Albance na KiM. Ako se na to u izveštaju ne reaguje i ne budu uvedene ozbiljnije sankcije Prištini, on će biti ohrabren da nastavi dalje da realizuje ta dva cilja kroz razne druge mere i pritiske na srpski narod", naveo je on.

Komentarišući mogućnost održavanja prevremenih izbora na KiM, Anđelković je rekao da razgovor koje je Kurti imao sa liderom Demokratske partije Kosova (DPK) može da indikuje da Kurti radi na tome da osigura sebi još jedan mandat sa nekim ko bi ga podržao u politici etničkog čišćenja i pritiska nad srpskim narodom.

"Vidim da je čak DPK na neki način dao saglasnost da Kurti ne mora da podnosi ostavku da bi se raspisali izbori, nego da se Skupština na neki način raspusti kako bi on nastavio aktivnosti u smislu pritiska na srpski narod na KiM. Prema tome, očito je da radi na tome da osigura sebi još jedan mandat sa nekim ko bi ga podržavao u politici etničkog čišćenja i pritiska nad srpskim narodom na KiM", ocenio je on.

Anđelković smatra da će Kurti raspisati prevremene izbore pre američkih izbora jer je očito da on ima strah od promene vlasti u Vašingtonu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.