Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Arnautović: Svedoci smo svakodnevnog povećanja cena osnovnih životnih namirnica - | K-013 Portal

Arnautović: Svedoci smo svakodnevnog povećanja cena osnovnih životnih namirnica

arnautovic, srs, srpska radikalna stranka

Članica Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke (SRS) Andrijana Arnautović izjavila je danas da cene osnovnih životnih namirnica svakodnevno rastu, zbog čega bi cena potrošačke korpe drastično mogla da prevazidje minimalnu cenu rada.

Kako je Arnautović rekla novinarima u sedištu te stranke, cene povrća i jestivog ulja su, u odnosu na isti period prošle godine, povećane za 30 odsto, cene pilećeg i svinjskog mesa izmedju 20 i 30 procenata, a cena suhomesnatih proizvoda za oko 20 posto.

„I tako redom – gorivo, beli hleb, brašno, sredstva za ličnu higijenu. U poslednjih nekoliko meseci poskupelo je i vodosnabdevanje za 15 procenata, odnošenje smeća je poskupelo za preko 20 odsto, bankarske usluge su povećane za 15 do 70 procenata, a cene gradjevinskog materijala su uvećane za 100 do 120 posto“, kazala je Arnautović.

Poslednje povećanje cene električne energije, koje je na snazi od 1. oktobra, prema rečima Arnautović, osetiće se na novembarskim računima.

„Aktuelni ministar energetike (Zorana Mihajlović) je izjavio da je to povećanje neosetno, da će to gradjani veoma lako podneti i da će ono biti u iznosu od oko jednog evra. Mi smatramo da je realnost malo drugačija, smatramo da će ovo povećanje električne energije itekako pogoditi i naše stanovništvo, ali i privatni sektor“, istakla je Arnautović.

Ona je ocenila da bi aktivacijom robnih rezervi, odnosno da bi povećanjem robe na tržištu bi došlo do povećanja ponude, što bi posledično dovelo do smanjenja cena.

Prema njenim rečima, ako bi se nastavio trenutni trend poskupljenja, cena prosečne potrošačke korpe bi mogla da dostigne i 100.000 dinara.

„Činjenica je da 80 posto gradjana naše zemlje živi na granici egzistencije i da veliki broj domaćinstava može svojoj porodici da obezbedi samo dva obroka dnevno“, ocenila je Arnautović.

Na pitanje novinara šta je uzrok za trenutnu krizu, Arnautović kaže da je to i trenutna situacija sa pandemijom korona virusa, ali i „neodgovorna ekonomska politika koju vodi Vlada Srbije“.

„Mi smatramo da je neodgovorno da se stranim investitorima daje po više desetina hiljada evra po radnom mestu, da se promoviše uvoznički lobi, koji veoma loše deluje na domaćeg proizvodjača. Smatramo da je potrebno veće ulaganje u privredu, u male preduzetničke firme, mala preduzeća, srednja preduzeća kako bi mogli ljudi da opstanu u svojim gradovima i ne hrle u velike gradove“, rekla je Arnautović.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.