Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crta: Bez zaustavljanja nekažnjivosti, izbori se ne mogu popraviti - | K-013 Portal

Crta: Bez zaustavljanja nekažnjivosti, izbori se ne mogu popraviti

rasa nedeljkov, crta

Programski direktor nevladine organizacije Centar za istraživanje, transparentnost, odgovornost (Crta) Raša Nedeljkov upozorio je danas da se bez zaustavljanja nekažnjivosti izbori ne mogu popraviti, kao i da je „blago rečeno zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska“ u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Crte, Nedeljkov je na sastanku, koji je na poziv predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić održan u parlamentu na temu preporuka ODIHR-a i predloga izmena izbornih zakona, upozorio da je u poslednja tri i po meseca broj upisanih birača smanjen je za čak 41.110 birača na nivou Srbije.

„Prosečno 400 birača dnevno. Poređenja radi, u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine brisan je 31 birač u proseku dnevno. Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega šest procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene“, rekao je Nedeljkov.

On je kazao da je Crta pripremila i priložila komentare na predložene izmene zakona, ali i iznela stav da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad se ispune tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa – odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa.

„Razmatranje drugih koraka bez ispunjavanja tih preduslova neće suštinski ništa promeniti“, rekao je Nedeljkov.

Predstavnici Crte naveli su kao primere nekažnjivosti i podrivanja vladavine prava – falsifikovanja potpisa podrške birača od 2016. pa do poslednjih izbora, lažiranje datuma Službenog lista grada Beograda s konačnim rezultatima gradskih izbora, nedozvoljene intervencije u biračkom spisku, kupovine glasove.

U vezi s decembarskim izborima, naveli su da nije zabeležen nijedan slučaj hitnog postupanja tužilaštva uprkos javno dostupnim informacijama i dokazima o krivičnim delima, poput nezakonito dodeljenih prebivališta u Beogradu ljudima koje ne ispunjavaju potrebne uslove za to, a sve u sklopu organizovanih migracija birača.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS