Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dačić: Ne verujem da će evroparlamentarci biti objektivni - | K-013 Portal

Dačić: Ne verujem da će evroparlamentarci biti objektivni

ivica dacic, dacic, evroparlamentarci, medjustranacki dijalog vlasti i opozicije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da, imajući dugogodišnje iskustvo u parlamentu, nije uveren da će evropski posrednici u međupartijskom dijalogu biti objektivni, a od predloga učesnika u dijalogu očekuje da budu realni, održivi i primenljivi.

"Neka ponašanja evropskih parlamentaraca u prošloj fazi dijaloga nisu bila u tom pogledu objektivna, već su maltene bili na strani opozicionih stranaka", rekao je Dačić za TV Vesti.

Naveo je da je to rekao i na nedavnoj video konferenciji sa evroparlamentarcima koji će posredovati u dijalogu i dodao ''da neće oni njemu određivati ko će učestvovati u dijalogu''.

"Za njih je bitno da li će da učestvuju ove dve-tri stranke bojkot opozicije, a ne znam da li ih interesuju da li žele da učestvuju i ovi drugi", naveo je Dačić.

Rekao je da su stranke počele da šalju platforme i dodao da nije video platformu Đilasa i drugih stranaka koje su bojkotovale izbore, jer je nikad nisu poslali.

Dačić je poručio da međupartijski dijalog nije miting ili skup na kojem će svako da iznese mišljenje i da se raziđu, već da se proba doći do konkretnih rešenja.

"Predlozi moraju biti realni, održivi i primenljivi", rekao je Dačić, koji je dao predlog da se sa strankama razgovara od 15. do 19. marta, ali je to bilo prebrzo za evropske predstavnike.

"Prete da će opet bojkotovati izbore ili rešavati pitanja na demonstracijama, ali kakvim demonstracijama, cilj je da se razgovara. To je manir koji pokazuje očekivanja da će im neko na tacni doneti ono što su im oni krišom poslali. To što donesu na tacni i misle da ćemo mi to da uzmemo i poslužimo drugima, u Srbiji to ne može", naglasio je Dačić.

Ponovio je da se razmatra da i Skupština Srbije održi sednicu na kojoj bi se razmatrao izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je napisao Vladimir Bilčik, kada bude usvojen krajem aprila u Briselu.

Istakao je da podržava borbu protiv organizovanog kriminala, dodajući da to nema veze sa političkim strankama i da svako ko je u tome učestvovao treba da odgovara.

"U nekim slučajevima se radi o ljudima koji su bili od poverenja Aleksandra Vučića", rekao je Dačić i ocenio da je dobro što je policija završila svoj deo posla kada je reč o prisluškivanju predsednika države.

Dačić je kazao da u ovoj fazi tema prisluškivanja predsednika Srbije nije pitanje za parlament ili Odbor za bezbednost i odbranu, već za istražne organe.

"Prisluškivanje predsednika je pokušaj da određene strukture budu iznad državnih organa. Vučića je izabrao narod, on ima taj legitimitet, a predsednika su prisluškivali nelegalni "iz sistema", rekao je Dačić.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS