Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dačić: Nećemo dozvoliti da budemo izmanipulisani u Vašingtonu - | K-013 Portal

Dačić: Nećemo dozvoliti da budemo izmanipulisani u Vašingtonu

politika, Ivica Dačić, Dačić, Vašington

Ministar spoljnih poslova Srbija Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd na predstojećem sastanku sa delegacijom Prištine u Vašingtonu neće dozvoliti neprijatna iznenađenja ni manipulacije.

"Nećemo dozvoliti da budemo izmanipulisani", rekao je Dačić za RTS.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da su svi razgovori sa specijalnim izaslanikom SAD Ričardom Grenelom išli ka tome da će u Vašingtonu biti reči o ekonomiji.

"Ako neko pokuša da politički deo na mala vrata ugura u neke papire ili predloge sporazuma, predsednik Vučić je rekao da to nije prihvatljivo", rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše navode da bi predlog EU o sporazumu mogao da bude u formi ultimatuma, Dačić je rekao da je previše rano da se o tome govori.

"Kad neko hoće da vam da ultimatum, obično je to jedan ultimatum, Nek' se dogovore ko će da nam da. Ako su pametni, nikad to neće uraditi jer znaju da nećemo prihvatiti. Nema tu ultimatuma, tu ima dogovora i pregovora", rekao je Dačić.

On je ocenio da je već i samo po sebi to napredak od 2012. godine kada su Albanci tvrdili da je sve rešeno.

"Za osam godina uvek smo nastupali konstruktivno, tako ćemo nastupati i dalje, ali nećemo dozvoliti da politički neko traži ultimatume. Imali smo suviše tih ultimatuma koji ništa nisu doneli", rekao je Dačić.

On je ponovio da je očigledno da pitanje Kosova i Metohije nije rešeno do sada i da neće biti rešeno na takav način.

"Može da bude rešeno samo uz uvažavanje interesa i srpskog i albanskog naroda i mi smo spremni na kompromise ali naravno da ćemo zaštiti naše državne i nacionalne interese", istakao je.

Govoreći o dve najavljene opcije za vladu - koalicionu ili vladu nacionalnog jedinstva, lider SPS je rekao da je svaka vlada u kojoj jedna stranka ima većinu na neki način vlada narodnog jedinstva.

On je rekao da SNS i predsednik Vučić kao pobednik izbora odlučuju o tome, ali napominje da je politički kalendar nezaustavljiv.

"Tu nema lakih tema i pitanja a za to je neophodan širi politički konsenzus. Mi smo spremni da nastavimo učešće u vladi jer delimo zajedničke ciljeve, a mandati su tehničko pitanje", zaključio je Dačić.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.