Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dačić: Oni koji govore da sam nazadovao, o parlamentu misle najgore - | K-013 Portal

Dačić: Oni koji govore da sam nazadovao, o parlamentu misle najgore

politika, ivica dačić, dačić, sps

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da njegova nova funkcija neće biti protokolarna i istakao da oni koji za njega govore da je nazadovao u političkoj karijeri zapravo o parlamentu misle sve najgore.

"Oni misle da je parlament levo smetalo, slepo crevo u koje dolaze oni koji ne mogu da se snađu nego ostaju poslanici. To je slika koju ne smemo da dozvolimo da više postoji", rekao je Dačić za RTS.

On je rekao da je za njega velika čast i izazov da bude na mestu predsednika parlamenta, gde je i počeo karijeru, navodeći da je uvek i svuda govorio da je skupština vrhovno telo koje je nosilac zakonodavne i ustavotvorne vlasti, ima svoju ulogu, ciljeve i zadatak koji su drugačiji od izvršne vlasti.

Kaže da je on u izvršnoj vlasti bio gotovo sve, a da je funkcija predsednika parlamenta, bez obzira na to, najviša funkcija na kojoj je ikada bio.

Upitan kako reaguje na kritike koje navode da je nazadovao, Dačić je rekao da oni koji to govore misle sve najgore o parlamentu.

On je rekao da funkcija predsednika parlamenta nije sama po sebi druga u državi, već da parlament crpe svoj legitimitet i legalitet iz naroda i da je skupština ta koja bira i kontroliše vladu.

Dačić je rekao i da očekuje dobru i operativnu saradnju sa predsednikom Republike, premijerkom i vladom upravo na realizaciji strateških ciljeva u narednom periodu, navodeći da će za parlament biti od velike važnosti oživljavanje ugleda tog tela i dijaloga.

"Sa velikim entuzijazmom i žarom se vraćam kući. Ovo je kao povratak u zavičaj", rekao je Dačić.

On je istakao da svi moraju da znaju da vlast potiče od naroda, a da izvršna vlast, ne računajući predsednika, izvire iz skupštine, tako da vlada mora da zna da ih parlament bira i kontroliše i da njeni članovi moraju da budu spremni da što više vremena provode u skupštini.

Upitan kako komentariše navode da se žrtvovao za pojedine kolege, Dačić je rekao da je čitao različite dezinformacije, poput toga da je beogradski odbor tražio da ne prihvati funkciju, da se SPS buni, da niko od socijalista ne bi dobio ništa da on nije pristao na funkciju šefa parlamenta.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS