Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dejan Panić Narodna stranka Pančevo: Javno privatno partnerstvo, potreba ili još jedna pljačka građana? - | K-013 Portal

Dejan Panić Narodna stranka Pančevo: Javno privatno partnerstvo, potreba ili još jedna pljačka građana?

dejan panic, narodna stranka pancevo

Član Gradskog odbora Narodne stranke Pančevo Dejan Panić izjavio je za portal K-013 da umanjenje kapitala JKP Higijena usled gubitka od 147,7 miliona dinara nameće pitanje da li gradska vlast koju predvodi Srpska napredna stranka priprema novi projekat javno-privatnog partnerstva.

Da li se sprema još jedna pljačka građana, po već oprobanom receptu, i kakva su iskustva već realizovanih projekata javno-privatnog partnerstava u gradu.

"Najočitiji primer je projekat javno-privatnog partnerstava za modernizaciju sistema javnog osvetljenja, koji je ostavio Pančevo u polumraku. Ugradnjom svetiljki manjih snaga od potrebnih za posledicu ima neodgovarajuće osvetnjenje gradskih trotoara i saobraćajnica, što dovodi do smanjene bezbednosti građana, kako na trotoaru tako i u saobraćaju. Time je bezbednost građana žrtvovana radi ostvarivanja profita privatnog partnera, koji je ugrađivao neodgovarajuće, jeftinije, LED svetiljke manjih snaga i lošijih karakteristika", navodi Panić.

Drugi primer je projekat javno-privatnog partnerstva za finansiranje i izgradnju puteva. Svedoci smo većeg broja ulica u gradu i u naseljenim mestima koje su asfaltirane poslednjih meseci.

"Indikativno je to da sve te ulice karakteriše širina asfaltnog sloja koja je uža od normalnog profila ulice. Na pojedinim mestima asfaltni sloj je toliko uzak da nije moguće bezbedno mimoilaženje dva vozila. Takođe, nedostatak bankina i trotoara, kišne kanalizacije i horizontalne signalizacije govori u prilog tome da se ulice uređuju bez potrebnih projekata. Postavlja se pitanje da li građani iz budžeta grada plaćaju asfaltiranje ulica u punom profilu, a da zauzvrat dobijaju pola kolovozne trake?", dodaje Panić. 

Najznačajniji je svakako projekat javno-privatnog partnerstva u oblasti javnog gradskog saobraćaja.

"Naprednjačka vlast je sistematski urušavala ATP kako bi na njegovo mesto dovela privatnog partnera. Postavljanjem na mesto vd direktora Bojana Bojanića, koji je široj javnosti poznat po obustavi prevoza za Beograd na dan velikog opozicionog mitinga iz aprila 2019. godine, rashoduju se autobusi ATP i iznajmljuju autobusi od firme TRANS-JUG iz Obrenovca, koji nisu bili u mnogo boljem stanju od rashodovanih autobusa ATP-a. Na taj način se generiše ogroman gubitak u poslovanju ATP-a. Naravno dotična firma, bliska SNS, postaje jedan od privatnih partnera u novoformiranom preduzeću Pantransport.

Grad Pančevo se obavezao na godišnje subvencije privatnom partneru u visini od preko 2 miliona evra na period od 25 godina, kao i dodatna finansijska sredstava ukoliko privatni partner ne ostvari dogovoreni profit. Privatni partner se obavezao na izgradnju nove autobuske stanice, od koje po svemu sudeći ni ove godine neće biti ništa. Gradu su ostali dugovi ATP koje će građani da pokrivaju iz budžeta grada, nekoliko stotina zaposlenih radnika je ostalo bez posla, tržište putničkog prevoza na teritoriji grada Pančeva i za Beograd, a koje je vredno nekoliko miliona evra, prepušteno je privatniku, a grad je dobio udeo od samo 3% u novoosnovanoj firmi.

U državi u kojoj su institucije urušene, sa korumpiranim pravosuđem i nerazvijenim tržištem projekti javno-privatnog partnerstva se pretvaraju u pljačku države i građana. Stoga je neophodno da se nakon promene vlasti izvrši kontrola i revizija svih projekata javno-privatnog partnerstva i da se odgovorni za pljačku i zloupotrebe privedu pravdi", zaključio je Panić.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.