Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Deo opozicije predstavio predlog platforme pregovora sa vlastima - | K-013 Portal

Deo opozicije predstavio predlog platforme pregovora sa vlastima

pregovori vlasti i opozicije

Predstavnici 12 opozicionih organizacija predstavili su danas predlog platforme opozicije za pregovore sa vlastima o uslovima za slobodne i poštene izbore.

Predlog su potpisali Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret "Jedan od pet miliona", Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Gradjanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Madjarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i inicijativa "Ne davimo Beograd".

Tim dokumentom, izmedju ostalog, traži obezbedjivanje slobodnog glasanja na izborima, bez pritisaka i ucena, poboljšanje kontrole predizbornog i izbornog procesa, sprečavanje funkcionerske kampanje i osnivanje dva koordinaciona tela, za medijsko praćenje izbora i praćenje izbornog procesa.

Koordinaciono telo za medijsko praćenje izbora, izmedju ostalog, saradjivalo bi sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) i Savetom za štampu zarad poboljšanja standarda izveštavanja i pratilo bi rad medija sa "stanovišta ostvarivanja zakona o izborima i medijskih zakona", kao i uslova dogovorenih izmedju vlasti i opozicije tokom dijaloga.

To telo imalo bi sedam članova predstavnika Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Fakulteta "Singidunum", jedan član iz organizacije BIRODI, dva člana iz novinarskih udruženja i jedan iz Ministarstva kulture i informisanja.

Koordinaciono telo za praćenje izbornog procesa, izmedju ostalog, bavilo bi se praćenjem svih okolnosti u vezi sa izborima, izricalo bi opomene, sugestije i zahteve za promenu ponašanja tokom izbora, saradjivalo bi sa Republičkom izbornom komisijom (RIK) i biračkim odborima zarad otklanjanja nepravilnosti.

To telo bi činili predstavnici organizacija civilnog društva Crta, Transparentnost Srbija i YUCOM, kao i predstavnici Vlade Srbije i Zaštitnika gradajna. Kandidati na izborima ne bi mogli da budu njegovi članovi.

Potpredsednik GDF Rade Veljanovski ocenio je da se težilo da zahtevi budu maksimalno realistični, kao i da ne zahtevaju promenu zakona već primenu postojećih i da budu u saglasnosti sa evropskim normama i zakonima.

"Mi očekujemo da (predlog platforme) bude dobar osnov za razgovore", kazao je Veljanovski tokom predstavljanja tog dokumenta u centrali Nove stranke u Beogradu.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan istakao je da su taj dokument sačinile organizacije sa različitim političkim stavovima i dodao da je predlog poslat i drugim opozicionim organizacijama.

Naveo je da dokument nije konačan i kazao da su se javljali simpatizeri, stručnjaci i aktivisti sa željom da ga unaprede.

Predsednik SDS Boris Tadić kazao je da taj deo opozicije nije uspeo da se dogovori sa drugim delom, ali je istakao da se nada da će pronaći zajedničko rešenje i pred predstavnike EU izaći sa jedinstvenim predlogom.

"Ako vlast ne prihvati ovaj predlog platforme, onda znači da vlast ne želi da sprovodi zakone", ocenio je Tadić.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA N Fashion Cinestar 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city