Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đilas: Evroparlamentarci naneli udarac dijalogu i pre početka - | K-013 Portal

Đilas: Evroparlamentarci naneli udarac dijalogu i pre početka

dragan djilas, stranka slobode i pravde

Predsednik SSP Dragan Đilas nezadovoljan je pismom posrednika u međustranačkom dijalogu iz Evropskog parlamenta, jer su, kaže, njime naneli ozbiljan udarac tom procesu i pre nego što je počeo, i poručujući da je bolje da ga ni ne počinju, ako mu pristupaju sa idejom da se dogovore samo kozmetičke izmene.

Đilasu smeta što se u tekstu,kojim najavljuju početak sastanaka sa parlamentarnim strankama u okviru međustranačkog dijaloga, kako kaže veliča uloga srpskog parlamenta u kome, navodi, nema opozicije, a , kako tvrde, opozicioni političari, ali i profesori, glumci, novinarima, sudije, NVO sektor... "nazivaju fašistima, izdajnicima, lopovima", a slično se, kaže, govori i o poslanicima EP.

Zamera im i što se u tekstu, prema njegovim rečima, veliča uloga Ivice Dačića, "predsednika takvog parlamenta", kao i rezultati iz dijaloga 2019. godine koji Đilas naziva "lažnim", tvrdeći da nijedan rezultat tim razgovorima nije postignut.

Đilas u pisanoj izjavi navodi i da odgovornost za uspeh dijaloga nikako ne može biti podjednako na vlasti i opoziciji, već da on zavisi od toga da li će "Vučić prihvatiti da poštuje zakon ili će nastaviti da ga krši".

On je dodao i da su i do njega došle informacije da pojedini predstavnici zemalja EU govore kako opozicija hoće na izbore i samo joj treba neki minimalni ustupak kroz dijalog da bi opravdala takvu odluku, što, tvrdi, nije tačno, jer S SP, kaže, na "izborima koji nisu izbori" neće učestvovati.

Dijalog je, kaže, i poslednja šansa da se kroz dogovor o poštovanju zakona smanje tenzije u društvu i izbegne izlivanje narodnog nezadovoljstva na ulice, scenarija kojem se S SP protivi, jer, kažu, nosi opasnosti i potencijalne žrtve.

Ako do takvih događanja dođe, odgovornost će biti isključivo na vlasti i onima koji je podržavaju.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.