Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đilas: Naredne nedelje očekujem zajednički stav opozicije o izlasku na izbore - | K-013 Portal

Đilas: Naredne nedelje očekujem zajednički stav opozicije o izlasku na izbore

dragan djilas, ssp, stranka slobode i pravde, izbori srbija

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je da su razgovori opozicije o eventualnom zajedničkom izlasku na izbore intenzivirani prethodnih dana i da bi tokom naredne nedelje mogli da izadju sa zajedničkim stavom pred gradjane.

Djilas je kazao da SSP, kao „najveća“ opoziciona stranka, razgovara na tu temu sa Narodnom strankom, Demokratskom strankom, Pokretom slobodnih gradjana, Pokretom za preokret.

„Razgovori su vrlo intenzivirani prethodnih dana, posebno posle povratka Vuka Jeremića u zemlju. U ovom slučaju ćemo pokazati odgovornost i ako odlučimo da idemo na izbore, na listu ćemo uključiti i nestranačke ličnosti“, kazao je Djilas odgovarajući na pitanja novinara u Šapcu.

Naveo je da će, ukoliko odluči da učestvuje na predstojećim izborima, opozicija ići na pobedu. 

„Ko ulazi u utakmicu da bi izgubio? Ako idemo na izbore, idemo da pobedimo“, kazao je lider SSP.

Ocenio je gradjani Srbije „većinom ne podržavaju režim Aleksandra Vučića“.

„Nije to slučaj samo u Beogradu već širom zemlje. Gradjani mogu da vide predsednicu Vlade koja govori o moralu a uselila se u vilu na Dedinju za čiju su obnovu izdvojeni miliona evra. Oni već decenijama žive na račun gradjana, niko o njih nije radio nigde van države i poslaničkih plata. Oni su kao krpelji, sisaju krv ovom narodu i to uspešno rade decenijama“, naveo je Djilas.

Upitan da li je prilikom nedavne posete Vašingtonu tražio podršku američke administracije za rušenje vlasti u Srbiji, lider SSP je kazao da je zvaničnike SAD upoznao sa stavovima stranke o pitanjima poput Kosova i Republike Srpske.

„Mi smo jasno rekli naše stavove. Nema priznanja nezavisnosti Kosova, mislim da to u Srbiji niko ne sme da uradi. BiH je samostalna država, priznata od Srbije ali ne prihvatamo nikakvo smanjenje nadležnosti Republike Srpske“, kazao je Djilas.

Odbacio je kao netačne tvrdnje da je potpredsednica SSP Marinika Tepić potpisala dokument kojim se srpski narod optužuje za navodni genocid u Srebrenici. 

„Niko od nas nije potpisao nijedan papir da je srpski narod genocidan. Priznajemo da se desio veliki zločin u Srebrenici ali odgovornost ne može da se pripiše jednom narodu već pojedincima koji su to učinili“, rekao je Djilas.

On je dodao da se nikad nije zalagao za otvaranje rudnika Rio Tinto u Srbiji ako bi to značilo uništenje životne sredine i života ljudi. 

„Ne postoji mogućnost da se litijum vadi tako što će se uništavati životna sredina i život ljudi koji ovde žive. Uvek sam govorio da je litijum potencijal za razvoj svih zemalja koje imaju tu rudu ali da je za eksploataciju neophodno doći do tehnologije koja neće uništavati životnu sredinu“, kazao je Djilas i dodao da je iza rudnika litijuma u Peruu, Australiji i Čileu „ostala pustoš“. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.