Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dojčinović: Vulin nije kadar da vodi policiju i da se obračuna s kriminalom i korupcijom - | K-013 Portal

Dojčinović: Vulin nije kadar da vodi policiju i da se obračuna s kriminalom i korupcijom

dojcinovic, aleksandar vulin

Glavni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović rekao je da policija pod „komandom“ Aleksandra Vulina neće biti efikasnija nego što je bila dok se na čelu MUP-a nalazio Nebojša Stefanović.

Dojčinović je za agenciju Beta ocenio da „Vulin nije kadar da vodi policiju“.

„To što je Vulin postavljen na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova je katastrofa za policiju. On je apsolutno nekompetentan za taj posao, a ima i veoma loše nasledje u samom MUP-u“, rekao je Dojčinović.

Dodao je da je bivši ministar Nebojša Stefanović napravio ogromnu štetu policiji jer je u MUP dovodio ljude koji su ugrozili rad profesionalaca.

„Dijana Hrkalović je maltretirala mnoge poštene policajce i u njeno vreme kriminalci iz kavačkog klana su ostvarili jake veze u policiji. U tom periodu, kada je Hrkalovićka vodila policiju, kavački klan je bio potpuno zaštićen“, kazao je glavni urednik KRIK-a.

On je naveo da već godinama nemamo nijedan otkriven slučaj velike korupcije.

„Kada država uhapsi na desetine saobraćajaca zbog 10 evra mita, to znači da imaju neku frustraciju jer ne mogu da uhapse nekog značajnog iz policije koji saradjuje s kriminalcima. Tako se oni igraju s brojkama, jer onda kažu da su optužili 100 ljudi za korupciju“, objasnio je Dojčinović.

A tih 100 ljudi, dodao je Dojčinović, koji su primili po 10 evra mita ne znači ništa u borbi protiv korupcije.

„To zna i Evropska komisija koja je nedavno u svom izveštaju uputila ozbiljne zamerke na to što u Srbiji ne postoji borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, ocenio je on.

Dojčinović je kazao da na sličan način policija manipuliše i s brojem ubistava.

„Iako je broj mafijaških ubistava u poslednjih osam godina porastao na oko 100, bivši ministar policije je saopštavao da je ukupna stopa ubistava u Srbiji pala – što je tačno. Takvom manipulacijom brojkama policija se brani od činjenice da nema nikakvu kontrolu kada su u pitanju mafijaški obračuni i korupcija medju državnim činovnicima“, kazao je Dojčinović.

Na pitanje da li je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije „pod lupom“ Evropske unije (EU), Dojčinović je rekao da EU u ovom trenutku pre svega interesuje borba protiv sistemske korupcije.

„Evropa insistira na reformama u pravosudju i upozorava srpske vlasti što nije otkriven nijedan slučaj velike korupcije. Ako je ova vlast iskreno zainteresovana da Srbija ostane na putu ka članstvu u EU, Vučić će morati da žrtvuje pojedince iz vrha vlasti koji su umešani u koruptivne poslove“, rekao je glavni urednik KRIK-a.

Na pitanje Bete da li u vlasti postoji strah da se obračuna s organizovanim kriminalom i korupcijom, Dojčinović je rekao da bi predsednik Srbije u prvi mah politički profitirao kada bi pokrenuo tu borbu.

„Medjutim, postoji bojazan koliko je sam vrh vlasti povezan s organizovanim kriminalnim grupama. Problem je ako počnu da hapse kriminalce da li će tragovi doći do njih samih. Ne možeš da uhapsiš jednog ministra, kada znaš da je više njih umešano u koruptivne poslove“, rekao je Dojčinović. Kazao je da oni koji su optuženi za ozbiljne kriminalne poslove, na sudu mnogo bolje „prodju“ od sitnih kriminalaca kojima sud često izriče „drakonske“ kazne.

„Sve je to povezano s rangom kriminalca. Oni koji se nalaze u vrhu kriminalne grupe, osim novca i uticaja imaju i mnogo jače veze u policiji i pravosudju i zato često dobijaju blage ili čak oslobadjajuće presude. Država funkcioniše tako što moćnima sve oprašta, a na slabima se zakon primenjuje na najbrutalniji način“, zaključio je Dojčinović.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.