Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Đorđević: Vlast želi da kontroliše proces izbora novog patrijarha - | K-013 Portal

Đorđević: Vlast želi da kontroliše proces izbora novog patrijarha

pokret oslobodjenje, mladjan djordjevic, izbor novog patrijarha

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević izjavio je danas da informacija da će se zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojem se bira patrijarh, održiti u hramu Svetog Save "izaziva sumnju, budući da će to biti prvi put da se održava van Patrijaršije".

"U Patrijaršiji ima sasvim dovoljno prostora da se organizuje skup na kome će učestvovati oko 40 episkopa, čak i sa poštovanjem svih epidemioloških mera", naveo je Djordjević u pisanoj izjavi, ocenjujući da je reč o "nameri da se prati i kontroliše proces izbora".

On je rekao da je kripta Hrama u "potpunosti pokrivena kamerama i to otvara mogućnost pritiska na vladike", kao i da "postoje indicije da se pritisci na vladike od strane režima vrše već mesecima – prvo od strane Nikole Selakovića kao izaslanika vlasti, a zatim i od (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića lično".

"Jasno je da je Vučiću potreban patrijarh koji će ćutati na dolazeći sporazum Srbije i takozvanog Kosova, kojeg nema bez podrške crkve. Režimu se sve kockice slažu za taj potez: imaju zapadnu podršku, jednopartijski parlament, rascepkanu opoziciju, prorežimsku desnicu pod kontrolom, ućutkane medije, SANU čiji predsednik podržava sporazum. Još samo crkvu da uzmu pod šapu i moći će da izvedu tu veleizdaju", naveo je Djordjević.

On je dodao i da Vučić u SPC pokušava da sprovede "nastavak obračuna sa nasledjem pokojnog mitropolita Amfilohija, koji je predstavljao "duh crkve koja se ne pokorava silnicima ovog sveta".

"Zbog toga se Amfilohije za života, a danas i njegovi preostali sledbenici medju vladikama, nalaze na meti stravične kampanje prorežimskih medija i tabloida", rekao je Djordjević, preneo je pokret Oslobodjenje.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city