Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DS: Nastavnici imaju malo razloga za slavlje na praznik provetnih radnika - | K-013 Portal

DS: Nastavnici imaju malo razloga za slavlje na praznik provetnih radnika

ds, demokratska stranka

Demokratska stranka svim učiteljima, nastavnicima i profesorima, diskretnim herojima današnjice, želi srećan praznik prosvetnih radnika, koji se tradicionalno obeležava danas, na datum rođenja Vuka Karadžića.

Prethodnih godinu dana, prosvetari su samo ličnim zalaganjem i žrtvom uspevali da održe, koliko je to bilo moguće, kontituitet u obrazovanju naše dece i omladine. Bez pomoći države, bez odgovarajuće opreme i obuke, oni su morali da se prilagode različitim modelima nastave. Uz klasičnu nastavu, morali su da organizuju i onlajn, ali i kombinovanu nastavu. Takav način rada je neretko zahtevao i dvostruko veće angažovanje svih predavača. Iako svi imaju završene fakultete, plate su im niže od prosečne u javnom sektoru. Neretko su zaposleni samo na određeno i trpe stalni pritisak vlasti da agituju za nju. I pored svega toga, učitelji, nastavnici i profesori su, tokom ove pandemije, svoj posao obavljali uglavnom predano i savesno, uz želju da mladima pruže najbolje moguće obrazovanje.

- Sve više našu mladost školujemo za potrebe nekih drugih država, jer više od polovine mladih želi da napusti Srbiju. Zabrinuti smo i za to ko će obrazovati naredne generacije, jer sve manje maturanata upisuju nastavne smerove na fakultetima širom Srbije. Danas se ovaj posao ne radi zbog plate, jer je sramotno mala. Ne radi se ni zbog poštovanja društva, jer država čini sve da ponizi prosvetare. Danas moje kolege ovaj posao rade isključivo iz ljubavi prema samom pozivu i iz patriotskih razloga – da sačuvamo ovu našu Srbiju, upravo kroz obrazovanje,“ reči su Jovana Petrovića, nastavnika mateamtike i člana Resornog odbora za obrazovanje DS-a.

- Demokratska stranka obećava učiteljima, nastavnicima i profesorima, da posle promena, neće dozvoliti da obrazovanje bude 'poslednja rupa na svirali' vlasti. Učinićemo sve da obrazovanje stavimo na prvo mesto, da popravimo materijalni položaj prosvetara i da usmerimo značajna sredstva u operemanje svih škola širom Srbije. Samo tako će prosvetari praznik prosvetnih radnika narednih godina moći da slave uzdignute glave, zaključio je Petrović.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.