Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DS zahteva pomeranje početka školske godine za 15 dana - | K-013 Portal

DS zahteva pomeranje početka školske godine za 15 dana

demokratska stranka, DS, pomeranje početka školske godine

Resorni odbor Demokratske stranke (DS) za prosvetu saopštio je danas da zahteva od ministra prosvete Mladena Šarčevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomere početak nove školske godine za 15 dana, a da za to vreme obezbede odgovarajuće uslove za nesmetano i bezbedno odvijanje nastave.

„Ostalo je još samo dva dana do početka školske godine i sada je u potpunosti jasno da, zbog nerada i nezainteresovanosti Ministarstva prosvete, učenici, roditelji i nastavnici dočekuju 1. septembar opravdano zabrinuti zbog nepostojanja uslova za početak nastave. Škole, u skladu sa svojim mogućnostima, na različite načine pokušavaju da ispune zahteve ministarstva i preporuke Kriznog štaba, ali se pokazalo da to jednostavno nije izvodljivo“, navodi se u saopštenju.

DS je ocenila da će nastavnici raditi dupli posao zbog toga što će u većini škola u jednom danu jedna grupa slušati nastavu u školi dok će druga to isto gradivo morati da savlada onlajn, a da nastavom od 30 minuta učenici svakako ostaju uskraćeni za kvalitetno obrazovanje.

„Škole, sa sadašnjim brojem zaposlenih, neće moći da ispoštuju sve zdravstvene mere u učionicama, na hodniku, u toaletima i dvorištu. Zbog toga, a imajući u vidu i poslednje iskustvo iz Berlina, gde se korona već posle dve nedelje od početka nastave pojavila u čak 41 školi, a na stotine učenika je završilo u karantinu, DS se pribojava da će se slična situacija dogoditi i u Srbiji i da će već u toku septembra škole biti zatvorene“, naglasila je DS.

Dodaju da škole uglavnom nisu osposobljene za držanje prave onlajn nastave, u realnom vremenu i uz aktivno učešće učenika, i zato će teret obrazovanja dece ponovo pasti „na leđa roditelja“.

Zbog svega toga, DS je još jednom pozvala vlast da primeni „održivi model nastave“ koji je resorni odbor te stranke predložio pre dve nedelje i da tako „sačuvaju zdravlje nastavnika i učenika i omoguće potpun obrazovni proces, bez skraćivanja časova“.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.