Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fajon o međustranačkom dijalogu: Nismo zadovoljni dogovorom, ali učinili smo sve - | K-013 Portal

Fajon o međustranačkom dijalogu: Nismo zadovoljni dogovorom, ali učinili smo sve

tanja fajon, medjustranacki dijalog

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je danas da rad evroparlamentaraca na unapredjenju izbornih uslova u Srbiji nije završen i da oni još prate implementaciju postignutih dogovora.

„Nismo mi zadovoljni, barem evroparlamentarci, sa dogovorom, ali napravili smo sve što je bilo u našoj moći kao medijatora u procesu“, rekla je Fajon za televiziju N1.

Prema njenim rečima, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Biličik i bivši evroposlanik Knut Flekenštajn dolaze u Beograd krajem novembra.

„Mi zajedno, mislim da ćemo opet doći u posetu početkom sledećeg meseca (decembar). Dakle, imamo konstantan dijalog sa svim akterima u Beogradu, da pratimo koliko vlast sada ispunjava sve što smo dogovorili“, kazala je Fajon.

Komentarišući nezadovoljstvo dela opozicije učešćem evroparlamentaraca u medjustranačkom dijalogu ona je naglasila da ne želi da ulazi u „predizbornu kampanju i izjave pojedinih političkih aktera“.

„Mi kao evropski parlamentarci imamo mandat za medijaciju izmedju jedne i druge strane. I naravno, svi kanali komunikacije otvoreni su za sve. To znači sigurno za mene lično, bilo ko ko je želeo da razgovara kako da poboljšamo izborne uslove za sve je uvek imao mogućnosti do danas da razgovara“, rekla je Fajon.

Istakla je da je važno da političari moraju da slušaju civilno društvo i da naprave sve što je moguće da izbori sledeće godine budu pošteni i transparentni.

„U razgovoru smo sa vlastima i sa civilnim društvom, dakle svi koji žele da pristupe. Ja sigurno jednom nedeljno imam neki sastanak, prošle nedelje sa nevladinim sektorom zbog razmene informacija“, izjavila je Fajon.

Ona je naglasila da izborne uslove ne posmatraju samo evroparlamentarci, već i sve evropske institucije i evropske vlade koje su zainteresovane, koje će dati preporuke oko otvaranja novih klastera.

„Svi politički akteri bili su pozvani da učestvuju, saradjuju u ovom dijalogu, ali su neki odlučili da neće. Teško je onda imati dijalog, ako nisi za stolom“, istakla je Fajon.

Eventualno neučestvovanje nekih stranaka na predstojećim izborima Fajon ne vidi kao neuspeh Evropskog parlamenta.

„Još jednom, mi smo medijatori. Biće to neuspeh, ili šteta, za one koji će odlučiti tako. Ja mislim da bojkot, ako smo iskreni, prošle godine nije doneo dobro i demokratskom sastavu parlamenta i nadam se da će biti sledeće godine bolje“, rekla je Fajon.

Istakla je da Evropski parlament nije u poziciji da implementira dogovoreno i dodala da je „odgovornost na Srbiji“.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Sasa Kovacevic 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city