Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gajić za Direktno: Ovo je tiranija, mini državni udar - | K-013 Portal

Gajić za Direktno: Ovo je tiranija, mini državni udar

Režim Aleksandra Vučića nema granice. Nažalost, većini naroda nije stalo do slobode, do pravde, do slobodnog života - rekao je u untervjuu za portal Direktno advokat Vladimir Gajić, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke.

Vanredno stanje je zvanično uvedeno da bi se suzbila epidemija koronavirusa, međutim pokazalo se da se virus sve više širi, a da su građanima iz dana u dan sve više ugrožena osnovna ljudska prava i građanske slobode. Šta se u ovom trenutku dešava s pravnom državom?

- Vučić "uživa" u vanrednom stanju. On je sada u političkoj kampanji, za parlamentarne izbore koji će se održati verovatno u junu. Protivustavno uvedenim vanrednim stanjem, Vučić je svoju diktaturu pretvorio u tiraniju. Zato sada o njemu strana štampa ovih dana piše kao o tiraninu. Naravno, u takvim okolnostima, ljudska i građanska prava više nemaju nikakvu vrednost.

Da li je tačno da pojedine sudije određuju pritvor za građane s obrazloženjem da "nisu uslišili molbe predsednika Srbije da sede kod kuće"?

- Da, tačno je. Pre neki dan sudija Osnovnog suda u Novom Sadu tim argumentom je stavio u pritvor jednog građanina. Iz tog rešenja se vidi da se osumnjičenom stavlja na teret što se nije obazirao na molbe i apele predsednika Republike. U nedostatku dokaza da je neko prekršio pismenu odluku ili usmeno upozorenje o samoizolaciji, molbe predsednika "k'o Boga vas molim" postale su izvor prava.

Neko reče da se sada sudi "u ime Vučića, a ne u ime naroda"?

- Pa, maltene ispada tako. Ustanovljen je preki sud suđenjem preko Skajpa. Preki sudovi su Ustavom zabranjeni. Srbija će se naplaćati odšteta jednog dana zbog tih suđenja. Ovde se nedovoljno razume, čak i među novinarima, da je sloboda štampe zaštitnik nezavisnog suda. Bez slobodne štampe nema ni nezavisnog suda. Zato režimi kao što je Vučićev pre svega vrše pritisak na medije i sud. Sudi se preko Skajpa a ukinute su i konferencije za štampu. To je taj razum, tipično boljševički.

Zašto se preko Skajpa sudi i osobama koje nisu inficirane koronavirusom?

- Sudi se preko Skajpa svima za krivična dela iz članova 248. i 249. Krivičnog zakonika. Bolest nije pitanje.

Da li okrivljeni imaju pravo da odbiju suđenje preko video veze?

- Okrivljeni ima sva prava, on ima privilegiju da nije dužan ni istinu da govori. Naravno da ima, na osnovu te odbrane koju smo primenili osumnjičeni Goran Zrnić iz Bačkog Brestovca i ja neki dan u Somboru, suđenje je prekinuto. Odbio je da mu se sudi preko Skajpa, odbio je da ga brani advokat po službenoj dužnosti, traži da ga sudija gleda u oči kad mu bude davao tri godine zatvora. Pri tome, potpuno je nevin.

Deo vaših kolega je zatražio od AKS da povuče sve advokate sa "Skajp suđenja". Kako je AKS reagovala na taj zahtev?

- AKS je odbio zahtev koji su sada već potpisali oko 150 advokata. Vrh AKS je tu i doveden od ovog režima. To je bilo očekivano. Oni ne smeju da se realno suprotstave. Nemam nikakva očekivanja od komora, već samo od savesnih, časnih i hrabrih advokata kojih sada u Srbiji ima oko 150.

A šta mislite o sudijama koje pristaju na takva suđenja?

- Sudije su zadržale taj strah u kostima koji je u njih ubačen još u doba komunizma. Sem zaista malog broja izuzetaka, sudije su u tom jednom ropskom mentalitetu ogrezle.

Svi osuđeni će na kraju tužiti državu i dobiti odštetu od poreskih obveznika.

- Videćemo da li će baš svi. Moraće tu da se ide na Strazbur.

Da li je ponašanje najviših državnih zvaničnika u skladu s ustavnim ovlašćenjima?

- Nije. Vanrednim stanjem suspendovane su i formalno zakonodavna i sudska vlast. Ostala je samo izvršna koju je okupirao Vučić kao predsednik Republike. Ovde je izveden mini državni udar. Sada i formalno imamo taj jedinstveni trijumvirat. Jedan narod, jedna stranka i jedan vođa.

U kojim sve situacijama je Ustav prekršen u poslednjih mesec dana?

- Prvo je jednim podzakonskim aktom, uredbom Vlade Srbije kojom je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom javnom prostoru izigran Ustav, pa vanredno stanje nije proglasila skupština jer ne može da se sastane, nego predsednik Republike. Sve kasnije odluke su neustavne jer proističu iz nezakonito uvedenog vanrednog stanja. Epidemija i pandemija trebalo je da dovedu do vanredne situacije, ali tada po zakonu, predsednik ne bi imao nikakva ovlašćenja.

Da li je Srbija već duboko zagazila u diktaturu?

- Pa na to sam već odgovorio. Diktatura ima neku pravnu formu, ovo je ipak tiranija.

Šta vas u narednom periodu ne bi mnogo iznenadilo od predstavnika vlasti kada je u pitanju nepoštovanje zakona i Ustava Srbije?

- Više me ništa ne iznenađuje. Ovaj režim nema granice. Nažalost, većini naroda nije stalo do slobode, do pravde, do normalnog života.

A uvođenje predsedničkog sudskog sistema?

- Predsednički sudski sistem? To ne postoji u pravnoj teoriji. Pravosuđe je i sada “na dugme”, pa Visoki savet sudstva nije primetio da mu je jedan državni sekretar, pritom pravni žutokljunac upao u sudsku vlast i preuzeo nadležnosti. Srbija nema nijednu tradiciju demokratskog društva, zato nema ni sud.

Ponovo se na mala vrata uvodi cenzura. Novinarima je zabranjeno da postavljaju pitanja na KZN. Gde će nas odvesti takve odluke?

- Ona odluka koji su brže-bolje ukinuli, sad je sprovedena preko otkazivanja KZŠ. Ja da sam novinar, prestao bih da izveštavam o tome šta je rekla vlast i ova njihova "struka".

Da li će u narednom periodu više posla imati advokati ili psihijatri?

- Ne znam, čini mi se da ćemo svi ostati bez posla.

(direktno.rs)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city