Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Dodik nas je osramotio - | K-013 Portal

Jeremić: Dodik nas je osramotio

vuk jeremic, milorad dodik

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je srpski član predsedništva u BiH Milorad Dodik uručivanjem ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu skupocene ikone očigledno "pribavljene na problematičan način", naneo "blamažu celom srpskom narodu i počinio vrhunsku brljotinu za koju će neko morati da odgovara".

"Da je neko smišljao kako da jednim potezom podvali i Dodiku i Lavrovu, usmeri pažnju medjunarodne javnosti na probleme u domenu vladavine prava u Republici Srpskoj i Donbasu, kompromituje odnos kanonskih pravoslavnih crkava i države, doda vetar u ledja obnovljenim apelima za reviziju Dejtona i dovede u izuzetno neprijatnu situaciju tradicionalnog saveznika, teško je mogao da se doseti ovoga", napisao je Jeremić na Fejsbuku.

Jeremić je u objavi na svom Fejsbuk nalogu podsetio da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da će "ikona iz 18. veka iz Luganska, biti vraćena darodavcu, kako bi se preko Interpola utvrdila njena istorija", što su preneli i svetski mediji.

"Nema dileme je da je ikona pribavljena na problematičan način ne bi se ruska diplomatija odlučila bez ozbiljne provere da se od nekog bliskog Moskvi, a Dodik to jeste, tako nedvosmisleno distancira i opere ruke", naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da se neće "pridružiti zahtevima za Dodikovu ostavku", i da zbog specifičnosti izbornog sistema i zakona BiH, kao i aktuelnih okolnosti, "ne misli da bi to u ovom trenutku bilo u našem nacionalnom interesu".

Jeremić je naveo da je iz poštovanja prema nekadašnjem prijateljstvu, izbegavao da do sada kritikuje Dodika za njegove "greške i ispade, koji su počeli da bivaju sve učestaliji i kardinalniji".

"Ali da je ovo vrhunska brljotina jeste, i za nju neko mora da odgovara. To podrazumeva da se neko visoko u hijerarhiji vlasti transparentno suoči sa konsekvencama i nadje na udaru zakona. Sve manje od toga bi bilo poniženje za Republiku Srpsku, nedostojno našeg naroda i istorijskih veza koje imamo sa Rusijom", naveo je Jeremić.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS