Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Ne treba isključiti mogućnost pritisaka u vezi sa Republikom Srpskom - | K-013 Portal

Jeremić: Ne treba isključiti mogućnost pritisaka u vezi sa Republikom Srpskom

vuk jeremic, narodna stranka, republika srpska

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su mogući novi pritisci na zvanični Beograd u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.

"Rukovodstvo Srbije mora konstantno da pokazuje neku vrstu 'konstruktivnosti' Zapadu da izbeglo packe zbog situacije u Srbiji. Ako ne bude prostora da pokazuje 'konstruktivnost' po pitanju Kosova i Metohije, onda će pokušati da pokazuje 'konstruktivnost' u razgovorima o budućnosti Bosne i Hercegovine, a to nikako ne može biti dobra vest za Republiku Srpsku i naše nacionalne interese u celini", rekao je Jeremić za Radio-televiziju Republike Srpske, saopšteno je danas iz Narodne stranke.

Jeremić je ukazao da slovački diplomata Miroslav Lajčak nije izaslanik Evropske unije samo za pregovore Beograda i Prištine, već za ceo Zapadni Balkan.

"Pošto se sve više govori o pitanju Bosne i Hercegovine, to u prevodu znači pripremu za pokušaj oduzimanja ingerencija Republici Srpskoj", precizirao je Jeremić.

On je istakao da Srbija u pregovorima o Kosovu ne bi trebalo da pristaje na ucene.

"Isključivo od nas zavisi da li će samoproglašeno 'Kosovo' steći medjunarodno pravnu afirmaciju svog suvereniteta kroz stupanje u članstvo UN. To je goli minimum koji ovog trenutka imamo u rukama, i to nikako ne bismo smeli da ispustimo", naveo je Jeremić.

"Članstvo 'Kosova' u UN značilo bi da smo mi taj deo naše teritorije svojevoljno otpisali", dodao je Jeremić.

On je naveo da je "Vašingtonski sporazum", koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući, bio kockanje koje se nije isplatilo, prst u oko Rusiji i narušavanje poverenja prema drugim velikim igračima, kao i gubljenje kredibiliteta prema medjunarodnim institucijama, poput Saveta bezbednosti UN, čiju je rezoluciju u vezi sa Jerusalimom Srbija prekršila potpisivanjem tog sporazuma.

"Bojim se da takozvani Vašingtonski sporazum nije propao, bar kada je reč o delovima tog dokumenta koji idu na štetu Srbiji. Izrael je, na primer, kao posledicu tog 'sporazuma' priznao Kosovo i uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom, i ta se stvar ne može vratiti u predjašnje stanje", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Srbija tim sporazumom obavezala da narednih godinu dana neće lobirati "protiv priznanja samoproglašenog Kosova", niti lobirati za "otpriznanja", a da se Priština nije obavezala da neće u svetu bilateralno lobirati za svoje priznanje.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.