Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jeremić: Postoji samo jedan dijalog, uz posrednike iz EU - | K-013 Portal

Jeremić: Postoji samo jedan dijalog, uz posrednike iz EU

vuk jeremic, narodna stranka, dijalog o izbornim uslovima, pregovori o izbornim uslovima

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da "postoji samo jedan dijalog" o izbornim uslovima i to onaj u kojem će posredničku ulogu imati predstavnici Evropske unije, i da će 6. maja biti održana prva runda razgovora u kojoj će učestvovati Narodna stranka.

"Narodna stranka se zalagala za to da opozicija u tom procesu nastupi jedinstveno, predstavljena sa dva stručna pregovarača. To, nažalost, nisu prihvatili svi, i zato smo prinuđeni da odvojeno razgovaramo sa Evropljanima", rekao je Jeremić u intervjuu za list "Danas".

Jeremić je naveo da će on biti deo delegacije predvođene Narodnom strankom, koja će 6. maja razgovarati sa predstavnicima EU, u kojoj će takođe biti i Đorđe Vukadinović, profesor Slobodan Samardžić i Lidija Martinović iz Pokreta slobodna Srbija.

Predsednik Narodne stranke je nazvao "farsičnim" nedavni skup u parlamentu o izbornim uslovima na kojem je bio i predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić.

"Kakav to razgovor o poboljšanju izbornih uslova kredibilno mogu da vode predstavnici 26 stranaka od kojih su za njih 25 uslovi prošlog juna bili dovoljno dobri da na tim izborima učestvuju", upitao je Jeremić.

"Farsični karakter tog ’paralelnog dijaloga’ najslikovitije prikazuje ono što su mediji preneli da je Vučić tom prilikom rekao - da će 'pokušati da utiče na vlasnike privatnih medija sa nacionalnom frekvencijom da budu otvoreni za opoziciju, dok na RTS malo može da utiče'", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da su "svi prisutni to oćutali, u maniru novinara Pinka koji klima glavom dok predsednik izgovara da prošle godine nije bilo nikakvog glasanja".

"To je zapravo bila audicija za odabir režimskih partnera na sledećim izborima, onih koji će za svoje konstruktivno ponašanje biti nagrađeni logističkom, medijskom i finansijskom podrškom za prelazak cenzusa", rekao je Jeremić.

On je naveo da i dalje veruje da je moguće obezbediti "izvesna poboljšanja" izbornih uslova, jer "režim sebi ne može da priušti da još jednom održi izbore bez opozicije", pogotovo ne predsedničke na kojima bi Vučić postigao rezultat sličan Sadamu Huseinu.

"Ali da bismo u tome uspeli, ključno je da budemo jedinstveni u spremnosti za novi bojkot ukoliko ne bude realnog napretka, kao i da ta pretnja bude kredibilna. To je jedan od osnovnih razloga što je Narodna stranka bila protiv 'rehabilitacije' onih koji nisu održali reč datu građanima prošle godine, poput PSG ili bivših šabačkih vlasti", ukazao je Jeremić.

Na pitanje o revanšizmu, Jeremić je odgovorio da to ne znači "linč ili odrede OZNE, što Narodnoj stranci pokušavaju da pripišu politički protivnici".

"Mi mislimo na pedantno i nemilosrdno sprovedenu lustraciju svih koji se nisu nužno ogrešili o postojeće pravne regule, ali su nemilice gazeći etičke bitno doprineli posrnuću društva i države", rekao je Jeremić i naveo da nema ni trunku sumnje da će ljudi poput "Palme, Siniše Malog ili Ane Brnabić jednog dana završiti u zatvoru zbog seksualnih delikata, zloupotrebe državnih resursa ili korupcije".

"Ali šta ćemo sa Željkom Mitrovićem, Draganom J. Vučićevićem, Krletom, Milenkom Jovanovim, Martinovićem, Majom Gojković? Hoćemo li njima dopustiti da samo promene dres i ploču i da sutra ponovo budu udarne pesnice nekog novog zla, izniklog uz pomoć opljačkanog novca", upitao je Jeremić.

(FoNet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.