Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako je radila srpska „bot“ armija: 43 miliona tvitova podrške Vučiću - | K-013 Portal

Kako je radila srpska „bot“ armija: 43 miliona tvitova podrške Vučiću

botovi, sns botovi, tviter botovi, srpska napredna stranka, aleksandar vucic

Osam i po hiljada „bot“ naloga Srpske napredne stranke, koje je Tviter nedavno izbrisao, za četiri godine tvitnulo je čak 43 miliona puta, najviše hvaleći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obrušavajući se na opoziciju.

Tviter je „botove“ otkrio jer su koristili istu IP adresu i slali poruke preko aplikacije Castle, otkriva za KRIK Danijel Buš, koji je sastavio izveštaj o bot aktivnostima: “Nema sumnje da im je bio cilj da povećaju Vučićeve izborne šanse 2017. godine i budu vojska u borbi protiv opozicionih protesta u periodu 2018 - 2020.”Izveštaj Stanford Internet opservatorije koja je deo poznatog Stanford univerziteta u Kaliforniji, detaljno prikazuje moć srpske „bot armije” koja na internetu godinama agresivno promoviše Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog lidera - predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovaj izveštaj, čije detalje KRIK objavljuje u nastavku, sastavljen je na osnovu podataka koje je Tviter dostavio ovoj organizaciji - nakon što je početkom marta obrisao više od osam i po hiljada domaćih „bot“ naloga.

Ovi nalozi, kako se tvrdi u izveštaju, za četiri godine su tvitnuli više od 43 miliona puta. Objavili su više od 8 i po miliona linkova koji su vodili na sajtove SNS-a, Informera i drugih provladinih medija. Više od 2 miliona puta su u svojim tvitovima koristili haštag #vucic.

Glavni ciljevi domaćih „botova“, sem navijanja za Vučića i njegovu stranku, bili su deljenje tekstova medija bliskih vlastima, ali i da se obruše na predsednikove političke rivale - članove opozicije su obasipali kritikama i uvredama. Na zubu su držali i proteste „1 od 5 miliona”.

Pojedini „botovi“, kako bi odali utisak pravih tviter naloga, koristili su slike poznatih ličnosti kao svoje i, osim promovisanja Vučića, objavljivali su i nepolitičke sadržaje.

Izveštaj je sačinjen na osnovu obimne istrage u kojoj je sakupljeno impresivnih 2,5 terabajta tvitova, slika i videa koje su botovi objavljivali na svojim nalozima. Poređenja radi, ova količina podataka premašuje prostor na hard disku većine kompjutera koji mogu da se kupe kod nas.

Izveštaj o domaćim botovima je na osnovu podataka koje mu je ustupila kompanija Tviter napisao Danijel Buš, postdoktorant na Stanford univerzitetu.

On za KRIK govori o tome kako je sve počelo - njegove kolege u Stanford Internet opservatoriji obavestile su Tviter o operaciji „botova“ u Libiji.

„Kao odgovor, Tviter je podelio sa nama podatke o svim „bot“ nalozima koji su obrisani početkom marta. U ovim podacima su se nalazili i sprski nalozi”, kaže Buš.
Danijel Buš, autor izveštaja o delovanju Vučićeve bot armije

Tviter je prošlog meseca uklonio hiljade naloga iz Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije, ali najviše je „botova“ otkriveno upravo u Srbiji.

Tviter je „botove“ otkrio ne samo po tome šta su objavljivali, već i zato što su nalozi imali iste IP adrese, objašnjava Buš za KRIK.

Opširnije na ovu temu pročitajte OVDE.

(Raskrinkavanje)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.