Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Klačar: Neće biti sveobuhvatnog dogovora, moguć parcijalni kompromis - | K-013 Portal

Klačar: Neće biti sveobuhvatnog dogovora, moguć parcijalni kompromis

bojan klacar, cesid, izbori srbija

Programski direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je danas da je u međustranačkom dijalogu uz posredstvo evropskih parlamentaraca reč o dva različita koncepta - vladajući žele da postojeće institucije kontrolišu sledeće izbore, dok je namera opozicije da se uvedu neka nova tela i radikalnija politička rešenja.

Klačar je za RTS ocenio da je izvesno da se neće doći do sveobuhvatnog dogovora i da je moguć parcijalni kompromis stranaka koje nastavljaju dijalog i stranaka vlasti.

Klačar je rekao da je bilo blago iznenađenje što je deo opozicije napustio razgovor, jer su to uradili iznenada.

"To pokazuje koliko se teško dolazi do kompromisa", istakao je Klačar.

On smatra da je ključni problem to što ne postoji razumevanje ključnih političkih aktera iz vlasti i opozicije, jer nemaju poverenja jedni u druge.

"Ovde se radi o dva različita koncepta. Vladajuća stranka preferira koncept prema kojem će postojeće institucije i postojeći okvir kontrolisati i sledeće izbore. Intencija opozicije jeste da se uvedu neka nova tela, radikalnija politička rešenja i da se ceo proces reguliše kroz neku vrstu leks specijalisa", rekao je Klačar.

Što se tiče evroparlamentaraca, programski direktor Cesida ocenio je da je njihova pozicija specifična.

"Nije realno da oni donesu oktroisana rešenja, već je realno da donesu dokument koji je polazna osnova za rešenje", smatra Klačar.

Kada je reč o zahtevima opozicije u vezi sa medijima, od kojih neki ne postoje u EU - posebno kada je reč o kontroli uređivanja javnih servisa, Klačar ocenjuje da su ti zahtevi od početka bili nerealni, ne samo što to ne postoji u drugim državama, već i zato što se na neki način traži zaobilaženje zakonskih procedura kada se zahtevaju promene u rukovodstvu RTS-a.

On smatra da je opravdan zahtev da dođe do balansiranije scene i da Regulatorno telo za elektronske medije aktivnije i posvećenije obavlja svoj posao, kao i zahtev da se donesu novi planovi koji bi pokrili ponašanje privatnih emitera.

Klačar je rekao da je izvesno da se neće doći do sveobuhvatnog kompromisa i da ono što može da se desi jeste parcijalni kompromis strana koje su ostale i stranaka vlasti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.