Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milivojević: Opoziciju u Srbiji ne sme da zavara uspeh opozicije u Republici Srpskoj - | K-013 Portal

Milivojević: Opoziciju u Srbiji ne sme da zavara uspeh opozicije u Republici Srpskoj

milivojević, cvijetin milivojevic

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da bi opozicija u Srbiji napravila veliku grešku ako bi se ponela uspesima opozicije u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i izašla na izbore bez prethodnog ozbiljnog dijaloga s vlastima pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice.

"Poruka opoziciji u Srbiji posle izbora u Republici Srpskoj je ne izlazite na izbore koje, nažalost, ne kontroliše neki ozbiljan i kredibilan subjekt iz medjunarodne zajednice. To ne mora da bude samo Evropska unija, bilo bi najbolje da ceo izborni proces kontrolišu zajedno i Vašington i Moskva i Berlin", rekao je Milivojević agenciji Beta.

Dodao je da u Republici Srpskoj, zahvaljujući medjunarodnoj zajednici, ne postoji linčovanje i targetovanje političkih neistomišljenika, kao što je to slučaj u Srbiji.

Takodje, naveo je on, u Republici Srpskoj su održani samo lokalni izbori, dve godine posle održavanja parlamentarnih izbora.

"Izborna kampanja u Srpskoj je trajala samo mesec dana, dakle pre toga nije smelo da dodje do predizbornih aktivnosti jer je izborni proces nadgledao neko sa strane", ocenio je politikolog.

Na pitanje šta je pouka opoziciji u Srbiji posle izbora u Crnoj Gori, Milivojević je kazao da se moraju formirati predizborne koalicije koje neće dozvoliti rasipanje glasova biračkog opozicionog tela.

"Svaki opozicioni glas se mora s poštovanjem posmatrati i omogućiti mu da ode u rezervoar ozbiljne opozicione stranke ili koalicije. U ovom trenutku se može razgovarati o tri, najviše četri, opozicione liste i onda neće doći do rasipanja glasova", rekao je politikolog.

Na pitanje na čemu opozicija treba da insistira ako dodje do dijaloga s vlastima o izbornim uslovima, Milivojević je kazao da je prioritet da se ne dozvoli da se svi izbori organizuju istovremeno.

"Lokalni i gradski izbori u Beogradu moraju da se razdvoje od takozvanih velikih izbora, za parlament i predsednika države. Ne sme se dozvoliti da Aleksandar Vučić ponovo zloupotrebi ustavna ovlašćenja, jer on kao predsednik države ne može da se kao nosilac liste kandiduje na lokalnim ili parlamentarnim izborima ili da obavlja bilo koju drugu javnu funkciju", rekao je Milivojević.

Naglasio je da u istom danu ne mogu da budu izbori na dva nivoa.

"To treba da bude preduslov da opozicija udje u dijalog s vlastima", rekao je Milivojević.

On je podsetio da je Vučić priznao da je u junu imao nelegalne i nelegitimne izbore, kada je novoj vladi ograničio mandat na godinu i po.

"Vučiću su novi izbori neophodni kao 'malo vode na dlanu', on sada mora da neguje opoziciju i da opoziciji ispuni sve uslove, pogotovo posle izveštaja Evropske komisije u kome se kaže da posle 30 godina višestranačja danas u Srbiji ne postoji politički pluralizam", zaključio je Milivojević.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.