Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milivojević: Razdvajanje lokalnih od parlamentarnih izbora uobičajena praksa u mnogim zemljama - | K-013 Portal

Milivojević: Razdvajanje lokalnih od parlamentarnih izbora uobičajena praksa u mnogim zemljama

Milivojević: Razdvajanje lokalnih od parlamentarnih izbora uobičajena praksa u mnogim zemljama

Politički analitičar Cvijetin Milivojević očekuje da će političari koji su na čelu lokalnih vlasti izaći na naredne izbore iako su članovi Saveza za Srbiju koja zagovara potpuni bojkot izbora.

On je za Agenciju Beta rekao da političari koji su na vlasti u opštinama, pre svega imaju odgovornost prema gradjanima koji su ih birali, te očekuje da je moguće da još neka članica SzS-a odustane od bojkota.

Savez za Srbiju može da preuzme veliki rizik i proglasi potpuni bojkot, ili da ipak napravi kompromis sa onima koji žele da učestvuju na lokalnim izborima i nadje „način da ne kazni gradjane“ koji na lokalno nivou nisu podržali aktuelnu republičku vlast.

Milivojević je istakao da su SzS i ostale opozicione stranke propustile da odlučnije zatraže razdvajanje lokalnih od parlamentarnih izbora, što je uobičajena praksa u mnogim zemljama.

„Kod nas se svi izbori namerno organizuju istog dana, jer svaka vlast želi da osvoji više glasova spajajući potpuno različite teme“, rekao je Milivojević.

Rekao je da se na lokalnom nivou ljudi poznaju i trebalo bi da biraju vlast na osnovu poverenja i „planova o asfaltu, kanalizaciji, domu zdravlja i ostalim životnim temama“.

Rekao je da je SzS još prošlog leta napustio Milan Stamatović sa svojom Zdravom Srbijom koja je u Čajetini osvajala daleko više glasova od Srpske napredne stranke.

To je, smatra Milivojević, morao biti znak da će istim putem krenuti u Šapcu Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, u Paraćinu Saša Paunović s delom Demokratske stranke, a još nema odluke šta će biti u beogradskoj opštini Stari Grad gde je opozicija takodje na vlasti.

Milivojević kaže da su i vlast i opozicija potcenili značaj lokalnih izbora, kao da su zaboravili da je posle izbora 1996. godine i masovnih protesta predsednik Srbije Slobodan Milošević morao da leks specijalisom prizna poraz u Beogradu što je bio „početak njegovog kraja“.

Eventualni izlazak Zelenovića i Zajedno za Srbiju iz SzS-a bi smanjio mogućnost za najavljeno ujedinjenje Demokratske stranke, koje je do sada više puta odlagano, rekao je Milivojević.

„Demokratska stranka se svaki put kada se promeni stranačka vlast, cepala na manje delove i ideja o ponovnom ujedinjenju jeste dobra, ali bi to morali da urade odmah“, rekao je Milivojević i dodao da s novim problemima „čak i Demokratska stranka postaje balast Savezu za Srbiju“.

(Beta, foto: Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city