Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo prosvete odgovorilo da nema informacije o broju zaraženih u školama i vrtićima - | K-013 Portal

Ministarstvo prosvete odgovorilo da nema informacije o broju zaraženih u školama i vrtićima

pokret slobodna srbija

Pokret slobodna Srbija (PSS) saopštio je danas da je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao odgovor na pitanje o broju zaraženih i izolovanih učenika i prosvetnih radnika korona virusom u Srbiji, dobio da to ministarstvo "ne poseduje tražena dokumenta i informacije".

PSS navodi da je u svom zahtevu podnetom 18. novembra, na osnovu dostupnosti informacija od javnog značaja, zatražio podatke o broju kovid pozitivne dece i zaposlenih, kao i broj dece i zaposlenih u izolaciji u predškolskim ustanovama za period od 11. maja do 30. oktobra ove godine, sa nazivom ustanove, mestom, opštinom i školskom uprave.

Iste takve podatke PSS je zatražio i za osnovne i srednje škole, kao i za domove učenika.
"Umesto da po upućenom zahtevu, tabelarno dobijemo precizne podatke o svakoj prosvetnoj ustanovi u Srbiji, iz dopisa smo saznali da 'Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ne poseduje tražena dokumenta i informacije'", naveo je PSS.

U saopštenju PSS se navodi da se "podaci o kovid pozitivnim i izolovanim učenicima i zaposlenima, na dnevnom, nedelјnom i mesečnom nivou upućuju područnim školskim upravama i ministarstvu direktno, što se čini bilo putem elektronskog upitnika u okviru prosvetnog informacionog sistema 'Dositej', ili tabela, za koje je nadležan direktor svakog vrtića ili škole".

"Stoga je tvrdnja da ministarstvo 'ne poseduje' ovakve informacije, i to u sred smrtonosne pandemije, atak ne samo na zdrav razum, već i na zdravlјe i živote gradjana Srbije, uskraćivanjem važnih i pravovremenih informacija, odnosno, od strane vlasti a putem medija koji su u njihovim rukama, veštačkog stvaranja javnog mnjenja da je u vrtićima i školama situacija pod kontrolom i da su bezbedni", navodi PSS.

PSS je najavio da će povodom ovakvog odgovora ministra prosvete podneti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i da se razmatra "podnošenje krivične prijave protiv odgovornih lica".

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.