Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodna stranka: Istražiti kriminalnu spregu izvršitelja, advokata i javnih komunalnih preduzeća - | K-013 Portal

Narodna stranka: Istražiti kriminalnu spregu izvršitelja, advokata i javnih komunalnih preduzeća

narodna stranka, vuk jeremic

Narodna stranka zatražila je danas da nadležni istraže "kriminalnu spregu" javnih izvršitelja, pojedinih advokata i javnih komunalnih preduzeća kojom se kako su naveli, "otimaju ogromna novčana sredstva od uglavnom najsiromašnijih gradjana i slivaju u privatne džepove".

Advokat Jovica Todorović iz Narodne kancelarije Narodne stranke zatražio je da "odgovaraju svi koji su na ovaj način, a na štetu gradjana i javnih budžeta, ostvarili protivpravnu imovinsku korist".

"Siromašnima se 'guli koža s ledja' čim zadocne s plaćanjem komunalija, koje često ne mogu da plate jer su ostali bez posla ili imaju male penzije", naveo je Todorović a prenela Narodna stranka.

Ocenio je da je najvažnije zakonom zabraniti naplatu novčanih potraživanja javnom prodajom nepokretnosti koja predstavlja dužnikov jedini dom.

"Zahtevamo i da advokatske komore zabrane ovakav rad advokata i da sve koji su se bavili fiktivnim pružanjem pravne pomoći sankcionišu, kao i da Komora javnih izvršitelja revidira njihovu tarifu tako da iz nje isključi naplatu troškova za radnje koje javni izvršitelj nije preduzeo", kazao je Todorović.

Optužio je "pojedine advokate" da daju pečate i faksimile "svojim nazovi klijentima, javnim komunalnim preduzećima", što je kako je naveo, zabranjeno pravilima advokatske profesije.

"U administrativnim službama tih preduzeća se zatim sastavljaju, umnožavaju i ekspeduju opomene pred utuženje i predlozi za pokretanje postupka prinudne naplate od gradjana, na koje se samo 'lupaju' advokatski pečati i faksimili, što je takodje zabranjeno pravilima advokature", rekao je Todorović.

Naveo je da potom "na scenu stupaju javni izvršitelji, koji na sve dodaju svoje troškove, medju kojima su neki potpuno besmisleni i apsurdni, ali su propisani njihovom tarifom".

"Javnim izvršiteljima su poverena javna ovlašćenja, a to znači da oni mogu državnom silom da od sirotinje naplate uz, često vrlo nizak dug za komunalne usluge javnih preduzeća, ovako uvećane, enormne troškove", rekao je Todorović.

Dodao je da ne postoje zakonske prepreke da se potraživanja po osnovu komunalija ne mogu naplatiti prodajom nekretnine u kojoj dužnik živi.

"Dug po osnovu iznošenja djubreta, ako osiromašeni gradjanin ne može da ga plati, može da dovede do javne prodaje stana ili kuće koji su mu jedini krov nad glavom, što se u nekim slučajevima i dogodilo", rekao je Todorović.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS